Dengeler bozulursa dünya kaybedecek

CENEVRE (İHA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2005 senesinden sonra kotaların kalkması halinde dengelerin bozulacağını ve kazananın ise sadece bir-iki ülke olacağını söyledi.

Kotaların üç yıl daha uzatılması sürecinde doğru stratejilere karar vermek ve bir hareket planı çerçevesinde birlikte hareket ederek, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) karşısında doğru ifade şeklini bulmak amacıya Brüksel'den sonra Cenevre Zirvesi gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

DTÖ'nün Cenevre'deki toplantısıyla aynı zamana denk gelen zirveye, ABD, Türkiye, Sri Lanka, İtalya, Avusturya, Fransa, Endonezya, Belçika, Nepal, Almanya ve Dominik Cumhuriyeti temsilcileri katıldı.

"PRENSİPLERİMİZ DEĞİŞMEDİ"

Zirvenin açılışında konuşan Süleyman Orakçıoğlu, Cenevre Zirvesi'nin İstanbul Deklarasyonu hareketinin bir diğer adımı olduğunu belirtti. Kendilerinin prensiplerini değiştirmediğini vurgulayan Orakçıoğlu, "Halen özgür, eşit ve etik ticaret istiyoruz. Brüksel zirvesinden sonra Mauritius ve Bangladeş'in DTÖ'ye resmi başvuruları hepimizi çok sevindirdi. Bu başvurulara devletlerimizin çok daha fazla destek vermeleri gerekiyor" dedi. Süleyman Orakçıoğlu, kota sisteminin 10 sene önce az gelişmiş ülkeleri korumak için kurulduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Ancak şu an o az gelişmiş ülkeleri korumak yerine onları yok ediyoruz. Euratex'le birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Pan-Avrupa-Akdeniz ülkelerinin DTÖ'ye başvurmaları gerekiyor. İstanbul Deklarasyonu'nu başlatan tüm ülkeler Karayipler Bölgesi Hareketi (CBI) ve Afrika, Karayipler ve Pasifik (ACP) ülkeleriyle konuşsunlar. Daha fazla zaman kaybetmememiz gerekiyor."

Reklam
Reklam

Euratex adına zirveye katılan William Lakin de, Çin'in farklı kategorilerde payını giderek artırdığını ve bunun hiç kimsenin gözünden kaçmadığını vurguladı. William Lakin, "Çok uzun zaman sessiz kaldık. Bundan böyle Çin meselesi çok daha fazla konuşulması gerekiyor. Bildiğimiz bir şey var: 10 senelik bir anlaşmayı bozmak kolay değil ama bütün devletler rahatsızlığını DTÖ'ye sunarsa, bir hareket olacağından eminiz. Burada olmamızın nedeni de bu" dedi.

"10 DAKİKALIK GÜNDEM MADDESİ OLMAYALIM"

Amerikan Üreticileri Ticari Eylem Koalisyonu (AMTAC) Başkanı Augustine Tantillo ise yaptığı konuşmada, dengelerin bozulmaması için ABD, AB ve diğer ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiğini, yoksa her şey için çok geç kalınmış olacağını söyledi.

Sadece 2-3 devletin DTÖ'ye yaptığı başvurunun istenilen etkiyi oluşturamayacağını savunan Tantillo da, "49 devlet İstanbul Deklarasyonu'na imza attı. Çok önemli gelişmeler oldu. Ekim ayında yapılacak DTÖ toplantısında gündem maddesi oluşturmak, bütün dünyanın dikkatini bu meseleye çekmek istiyorsak, daha fazla devletin başvurması gerekiyor. Yoksa DTÖ toplantısında 10 dakikalık bir gündem maddesi olarak kalırız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından, DTÖ nezdindeki temsilcilerin katılımının sağlanacağı ikinci bir toplantı düzenlenmesine karar verildi. Bu toplantıya İtalya, Nepal, Sri Lanka, Almanya, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, ABD, Meksika, Avusturya ve Tunus'un DTÖ nezdindeki temsilcileri katıldı.

Amerikan tekstil endüstrisinin çatı örgütü olan NCTO Başkanı Cass Johnson bu toplantıda yaptığı konuşmada kotalara ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılmaması halinde tek kazananın Çin olacağını kaydetti. Johnson, konuşmasında Dünya Bankası'nın basın açıklamasında yer alan "Dünya ticaretinin yarısını Çin'in tek başına gerçekleştireceği" yönündeki değerlendirmesine yer vererek, tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.