Deniz botuna vergi geldi üretim ve satışlar durdu

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde fiberglas deniz teknesi üreten firmalar, yüksek vergi nedeniyle satışlar durunca önce işçi çıkardı ardından üretimi durdurdu.

Fiberglas deniz teknesi üreten firmalar, deniz motorlarına devletin getirdiği yüksek vergilerin azaltılması ve yeni vergi düzenlemesi ile bu tıkanıklığın aşılacağını belirtti. Devletin 9.9 HP gücü ve üzerindeki deniz motorlarına getirilen yüksek vergi nedeni ile fiberglas deniz teknesi üretici firmalar önce işçi çıkardı, satışlar durunca tamirat ve bakım işlerinin yanı sıra 'Kışlama ve Konaklama' hizmeti vermeye başladı.

Reklam
Reklam

Havran ilçesi İzmir yol ayırımında fiberglas deniz teknesi üreten işletmelerden Doğuş Bot İşletme ve Satış Müdürü Hakan Acar, "Devletin 9.9 HP gücü ve üzerindeki deniz motorlarına getirdiği yüksek vergi nedeniyle motorlar binilemez duruma geldiği için satışlar da bıçak gibi kesildi. Artık 4.5 yıldır deniz motoru ve tekne siparişi verilmediği gibi elimizdeki tekneleri soran bile olmuyor. Biz burada eskiden 15-16 kişi çalışıyorduk, şimdi 3- 4 kişi çalışıyoruz. Üretimi durdurduk. Sadece motor bakımı ve tekne onarımının yanı sıra 'Kışlama ve Konaklama' hizmeti vermeye başladık. Yani işletmeye sahip çıkıp ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Deniz motorlarına getirilen yüksek vergilerin azaltılması ve yeni vergi düzenlemesi ile bu tıkanıklığın aşılacağını belirten Acar, yüksek vergiler nedeni ile kimsenin deniz motoru almadığını, sipariş vermediğini, bunun da ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini söyledi.

1986 yılından bu yana fiberglas deniz teknesi ürettiklerini, Edremit'te 3 üretici firma bulunduğunu ve son yıllarda vergilerin yükselmesi ile satışların durduğunu anlatan Hakan Acar, kendi üretimleri olan son derece kaliteli fiberglas deniz teknelerinin 2 bin 500 YTL ile 15 bin YTL arası satıldığını belirtti.

Reklam
Reklam