Deniz Çayırları Ağır Metalleri Suda Kendi Üzerine Çekiyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 'Deniz çayırları kullanılarak bazı metal iyonlarının biyosorpsiyonla uzaklaştırılması' başlıklı araştırma yapıldı....

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde 'Deniz çayırları kullanılarak bazı metal iyonlarının biyosorpsiyonla uzaklaştırılması' başlıklı araştırma yapıldı. Araştırmada, deniz çayırlarının denizlerdeki kirliliği üzerine çekerek absorbe ettiği belirlendi.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirak’ın yürütücülüğünü yaptığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle dünyada endüstriyel gelişmeye bağlı olarak, özellikle tekstil, metalurji, otomotiv gibi endüstri kollarının yol açtığı çevre kirliliğini artıran en önemli kirleticilerin başında ağır metal atıklarının geldiği belirlendi. Ahmet Demirak yaptığı açıklamada, “Ağır metal atıkları bir yandan doğal hayatın temel besin zincirini oluşturan algler ve tek hücreliler gibi canlıların hayatını etkilerken diğer yandan doğrudan ve dolaylı yoldan insan hayatını da etkileyerek kanserden böbrek hastalıklarına kadar pek çok hastalığa yol açmaktadır. Son yıllarda birçok gelişmiş ülkede, atık su arıtımında biyolojik arıtma sistemleri etkin olarak kullanılmaktadır. Ancak ağır metallerin arıtımında hiçbir özel işlem mevcut değildir. Biyolojik arıtma sistemlerinden elde edilen atık çamurda, ağır metal iyonları birikebilir. Ağır metallerin biriktiği bu çamurların, tarımda gübre olarak kullanılması ve yakılması yeni çevre problemleri doğurmaktadır. Ayrıca çamurların güvenli bir depolama işlemi ise pahalı bir sistemdir. Bu yüzden atık sudan ağır metal arıtımı için ayrı bir ön arıtma sistemi tasarlamak yararlıdır.” dedi.

Reklam
Reklam

Ön arıtım için en ideal yöntemin, anlamlı miktarlarda ağır metal soprsiyonu sağlayabilen doğal malzeme kullanılması olduğunu anlatan Demirak, “Ağır metallerin, doğal geri dönüşümle bitkisel organizmalara geçmesi, metal kirliliğin önlenmesinde en etkili yoldur. Bu kapsamda, yapılan projede ülkemiz kıyılarında Gökova’da bulunan deniz çayırının atık sudaki ağır metallerin arıtımında bir potansiyel olabileceğini araştırdık. Çalışma sonucunda deniz çayırının metal bağlama potansiyelinin yüksek olduğunu tespit ettik. Başka bir ifade ile deniz çayırlarının ağır metalleri adsorplayarak su ortamından uzaklaştırdığını belirledik.” diye konuştu.

Yapılan araştırmada, deniz çayırlarının denizlerdeki kirliliği üzerine çekerek adeta intihar ettiğini vurgulayan Demirak, “Deniz çayırları denizlerimizin oksijen deposudur. Denizlerin temizliğinin göstergesidir. Bu canlı ancak temiz deniz ortamında yaşayabilir ve Akdeniz için endemik bir türdür. Bu yüzden deniz çayırının korunması, denizlerimizdeki ekolojik yaşamın korunması anlamına geleceği düşüncesinin oluşturulması projenin temel hedefi idi.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz