Deniz Feneri Derneği: Almanya'dakiyle tek ortak noktamız isim benzerliği

Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Recep Koçak, Almanya Deniz Feneri E.V. ile tek bağlantılarının...

Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Recep Koçak, Almanya Deniz Feneri E.V. ile tek bağlantılarının isim benzerliği olduğunu söyledi. Derneğin İzmir şubesinde bir basın açıklaması yapan Koçak, 2008 yılından beri bu benzerliği kamuoyuna anlatmaya çalıştıklarını ancak etkili olamadıklarını kaydetti. Almanya'daki Deniz Feneri E.V'nin, fakirlere yardım amacıyla 2003 yılından itibaren 7 milyon 40 bin euro gönderdiğini, bu paranın da İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde kullanıldığını kaydetti: "Bizim gocunduğumuz hiçbir konu yok. Evraklarımızın tamamının mercek altına alınmasından endişemiz yok. Gelen her çorap barkodlanıyor, kimden geldiği ve kime gittiği biliniyor. Gelen her kuruş, bankalar aracılığıyla hesaba geçiyor ve fakir fukaraya öyle gidiyor. Yani biz paraya dokunmuyoruz."
Deniz Feneri'nin başka fenerleri doğurduğunu ve hayır yapılanmasında öncülük ettiğini vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Koçak, bugüne kadar 47 ülkeye yardım götürdülerini ancak son üç senedir haklarında çıkarılan haberler yüzünden yardım miktarlarının biraz düştüğünü söyledi. Geçen yıl 106 bin aileye yardım ettiklerinin altını çizen Recep Koçak, her ay 10 bin ailenin yüzünü güldürdüklerini belirtti. Deniz Feneri'nin 2005-2008 arasında kadar en başarılı dernek seçildiğini hatırlatan Koçak, 1 milyondan fazla bağışçıları bulunduğunu, 100 personel ve bin gönüllüyle yollarına devam ettiklerini aktardı. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 15 ilde bugüne kadar 200 bin, Ege Bölgesi temsilciliğine bağlı 10 ilde de 170 bin vatandaşa yardım ettiklerini belirten Koçak, Deniz Feneri Derneği'nin, Kanal 7 televizyonunda 1996 yılında bir yardım programının yayımlanmasıyla başladığını, 1998'de dernekleştiğini anlattı. İlerleyen dönemlerde Kanal 7 Int. televizyonunun üç yönetim kurulu üyesi tarafından Almanya Deniz Feneri E.V.'nin kurulduğunu, bu derneğin kendileriyle hiçbir resmî bağlantısı bulunmadığını, logolarının bile farklı olduğunu kaydetti.
Almanya'daki hukuki süreçte hâkimin davaya bazı isimleri eklemesi üzerine Türkiye'de RTÜK üyesi Zaid Akman gibi isimlerin sorgulandığını hatırlatan Recep Koçak, şunları söyledi: "Bizim derneğimizin yurtdışında temsilciliği veya şubesi yoktur. İçişleri Bakanlığı'nın denetçileri, bu gerçeği kayıtlara geçirmiştir. Almanya'daki Deniz Feneri E.V. isimli yardım kuruluşuyla hukuki veya şube ve merkez ilişkimiz yoktur. O dernekten, derneğimize yapılan yardımlar vardır. O derneğin 2007 yılından itibaren yaşadığı hukuki sıkıntılar üzerine sürekli olarak Almanya'dakinin müstakil bir kuruluş olduğunu, bizimle ilişkisinin yardımla sınırlı bulunduğunu, bu yardımın da uluslararası hukuk çerçevesinde banka yoluyla yapıldığını söyledik. Biz de parayı İçişleri Bakanlığı'na bildirdik, izinli kullanıldı. 7 milyon 40 euro, 2003 yılından itibaren bağış olarak gönderildi. Ankara'da yürütülen soruşturma, Almanya'da 2008 yılında başlayan başlayan davada Alman hâkimin saydığı isimler çerçevesindedir. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu isimleri sorguluyor. Türkiye Deniz Feneri ile ilgili bir soruşturma yoktur. Hiç kimse bize gelip yöneticilik yapmamıştır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz