Deniz Feneri için suç duyurusu

ANKARA (İHA) - CHP, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasında, 'nitelikli dolandırıcılık yoluyla TCK'nın 158 ve resmi evrakta sahtecilik yoluyla TCK'nın 204. maddelerine muhalefet' nedeniyle, Almanya'da tutuklu bulunan Mehmet Gürhan, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Haliç Deniz Taşımacılık ve Turizm Şirketi'nin ortağı İsmail Karahan ile İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç hakkında 'önleyici cezai tedbir' istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Reklam
Reklam

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kendisinin ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzasını taşıyan suç duyurusu dilekçesini öğle saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi. Adliye çıkışı gazetecilere açıklamada bulunan Kart, dilekçede ismi geçen kişilerin örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılık suretiyle TCK'nın 158. maddesi ve resmi evrakta sahtecilik yoluyla TCK'nın 204. maddesine muhalefetten dolayı suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. "Burada resmi bir belge söz konusu" diyen Kart, şunları kaydetti:

"Mehmet Gürhan'ın tutuklu olduğu tarihlerde, kendisi adına İstanbul 10. Noteri'nde yapılmış bir işlem söz konusudur. Sahtecilik çok açık. Ne yapılıyor bu sahtecilikle? Deniz Fener Derneği davasında yolsuzluk yoluyla alınan yardımlar, 12-13 şirketin finanse edilmesine, kaynak olarak aktarılıyor. Yani yasal olmayan bir şekilde toplanan yardım paraları, belli bazı şirketlere aktarılarak kendilerce legal hale getirilmeye, kayıt altına alınmaya çalışılıyor. Bu aktarma yapılırken de noterlik dairesiyle
işbirliği içinde, organize bir şekilde sahte belge düzenleniyor. Bu suç duyurusu, diğer suç duyurularımızdan farklı. Bu suç duyurusu tamamen somut bir işlem ve eyleme yöneliktir. Her iki olayda da üst sınır ceza toplam 19 yıldır. Bu sebeple biz ceza usulü bakımından da gerekli önleyici hükümlerin yani yurtdışı yasak, tutuklama ve mal varlığına el koymak gibi tedbirlerin alınmasını Cumhuriyet Savcısı'nın takdirlerine özellikle sunduk."

Reklam
Reklam

Üst sınırı 4-5 yıl olan cezalarda bile tutuklamalar olduğunu belirten Kart, "Burada önleyici önlemlerin alınması gereken tüm yasal şartlar mevcut. Bundan ötesi savcılık makamının sorumluluğudur" diye konuştu. Üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirdiklerini dile getiren Kart, "Bundan ötesi bağımsız olan savcılık makamlarının görevidir, sorumluluğudur. Umarız ve dileriz ki, savcılık makamlarının o görevlerine bir müdahale olmaz. Bu endişemi de ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Dilekçe de imzası bulunan Kılıçdaroğlu'nun niye gelmediğinin sorulması üzerine Kart, "Onun yoğunluğu var. Bu sebeple ben geldim" karşılığını verdi. "Kılıçdaroğlu, yarın ki buluşmaya çalışıyor mu?' sorusu üzerin Kart, "Elbette çalışıyor" ifadesini kullandı.