Deniz Feneri'nin noteri açığa alındı

İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç, Almanya'daki Deniz Feneri davasında tutuklu bulunan Mehmet Gürhan'a Zekeriya Karaman adına genel vekaletname çıkaran İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç açığa alındı

Almanya'daki Deniz Feneri Derneği soruşturmasıyla ilgili hakkında, "resmi belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarından dava açılan İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in onayı ve sahtecilik suçlamasıyla, "İvedi" kodlu bir yazışmayla açığa alındı.
Habertürk'ün haberine göre Adalet Bakanlığı, "Görevi kötüye kullanmak ve resmi belgede sahtecilik" gerekçeleriyle İsmet Büyükkılıç'ın işten el çektirildiğini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi. Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükkılıç'ın yerine noterlik başkatibini görevlendirdi. Yerine yeni, noter tayin edilecek.

Reklam
Reklam

Almanya'daki tutukluya vekaletname düzenledi

Almanya'daki Deniz Feneri davasında 5 yıl 10 ay hüküm giyen Mehmet Gürhan'ın, cezaevinde bulunduğu sırada Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'a 21 Mayıs 2007'de genel vekalet verdiği ortaya çıkmıştı. Almanya'da tutuklu sanığın İstanbul'daki Karaman'a vekalet verdiğinin saptanması üzerine gözler vekaletnameyi veren İstanbul 10. Noterliği'ne çevrildi. Vekaletnameyi 10. Noter İsmet Büyükkılıç'ın hazırladığı belirlendi.

4 yıldan 15 yıla hapsi isteniyor

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, Noter Büyükkılıç hakkında 5 ay önce suç duyurusunda bulundu. Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonunda Savcılık, geçen hafta İstanbul 10. Noteri Büyükkılıç hakkında, 'resmi belgede sahtecilik' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından 4 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. İsmet Büyükkılıç için dün akşam saatlerinde ikinci şok ise Adalet Bakanlığı'ndan geldi.

Bakan Şahin onayladı Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nden 12.02.2009'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, "İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç" konulu, "İvedi" uyarılı bir faks geçildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in onayının ardından Bakan Adına-Genel Müdür Yardımcısı Hakim Mustafa Bulut imzasıyla gönderilen 1582-3608 sayılı resmi yazıyla bakanlıkça işten el çektirildiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Bakanlık, "İsmet Büyükkılıç hakkında, "Resmi belgede sahtekarlık ve görevi kötüye kullanmak" suçu nedeniyle Noterlik Kanunu'nun 1512 sayılı-123/1 maddesi gereğince işten el çektirilmesi uygun görülmüştür" dedi. Notere işten ayrıldığının bildirilmesi ve yeni noter ile vekil noterin de bildirilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na da talimat verildi.

Son 20 yıldır ilk defa
Bakanlık ayrıca alınan kararın Türkiye Noterler Odası Başkanlığı'na da bildirilmesine karar verdi. İsmet Büyükkılıç, hakkındaki yargılama sonunda suçlu bulunur ve sahtecilikten ceza alırsa bundan sonra hiçbir koşulda noterlik, avukatlık, hakimlik yada devlet memurluğu gibi kamusal görev alamayacak. Bu arada Türkiye'de son 20 yıldır hiçbir noterin işten el çektirilmediği öğrenildi.

Deniz Feneri davasında ne olmuştu?

Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasının da yargıç Johann Müller, üç sanığın da dolandırıcılık suçundan mahkum olduklarını açıklamıştı. Karara gore; dolandırıcılık suçlamasıyla Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay hapis, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay hapis ve tutukluluk halinin kaldırılması, Firdevsi Ermiş 1 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Hakim Müller, gerekçeli kararında, bu davanın Almanya'nın en büyük bağış skandalı davası olduğunu belirterek daha önce çok ses getiren UNICEF Almanya davasını dahi geçtiğini söylemişti. Almanya Deniz Feneri'nin toplam 41 milyon euro bağış topladığını; Türkiye'ye giden toplam miktarın 17 milyon euro olduğunu, bunun 8 milyonunun Türkiye Deniz Feneri'ne gittiğini, geri kalan kısmın çeşitli yerlerde kullanıldığını ifade etmişti.

Reklam
Reklam

Gerekçeli kararda olayın Türkiye boyutuna da değinen Müller, Mehmet Gürhan'ın dernekte yönetici olmasına karşın büyük oranda Türkiye'den yönlendirildiği ve karar vermede tek yetkilinin kendisi olmadığını, Türkiye'de Zekeriye Karaman'ın ön plana çıktığını vurguladı. Müller, kararında sanık Mehmet Gürhan'ın, İsmail Karahan, Harun Yoldaş, Mustafa Çelik ve Zahit Akman ile geçmişte ticari ilişkileri olduğunu belirtti. Almanya'da 1999'da kurulan Deniz Feneri Derneği'nin 2002-2007 arasında 41 milyon 423 bin 158 euro bağış topladığı belirtiliyor. Bankalardan çekilen yüksek miktarların emniyete bildirilmesi sonucu kara para aklandığı şüphesiyle savcılık harekete geçmişti.

Hessen Eyalet Savcılığı, Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş ve Mehmet Taşkan'a dolandırıcılık, karapara aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından dava açmıştı. Kesin delil olmasa da asıl faaillerin Türkiye'de olduğunu vurgulayan savcı, tüm sorumluluğun Türkiye Deniz Feneri kurucularından Zekeriya Karaman, Zahid Akman, İsmail Karahan ve Harun Yoldaş'a ait olduğunu iddia etmişti.

Reklam
Reklam

Radikal