68 kuşağının gençlik liderlerinden olan Deniz Gezmiş sosyal medyada anılıyor. 27 Şubat 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde doğan Deniz Gezmiş’in doğum günü unutulmadı. Sosyal paylaşım platformu Twitter’da Deniz Gezmiş için açılan #DenizGezmiş hashtagi büyük ilgi gördü ve Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. Twitter kullanıcıları, doğum günü vesilesiyle Deniz Gezmiş hakkındaki düşüncelerini paylaştılar. 68 kuşağının gençlik liderlerinden olan Deniz Gezmiş, sıkıyönetim mahkemesince idam cezasına çarptırılmış ve 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilmişti.
Birçok önde gelen isim Deniz Gezmiş’i doğum günü nedeniyle andı. Tuncay Özkan, Zeynep Altıok Akatlı, Gürsel Tekin, Umut Oran ve Sabahat Akkiraz gibi isimler Deniz Gezmiş hakkında paylaşımda bulundular.
DENİZ GEZMİŞ KİMDİR? DENİZ GEZMİŞ'İN HAYATI
Ankara’nın Ayaş ilçesinde doğan Deniz Gezmiş ailenin üç erkek çocuğundan ikincisi oldu. İlk ve ortaöğrenimini Sivas’ta tamamlayan Gezmiş, lise yıllarını İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde geçirdi ve burada sol düşünceyle tanıştı.
Deniz Gezmiş 1965 yılında siyasi hayatına yön verdi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Üsküdar ilçe başkanlığına üye oldu. 1966 yılında Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin eylemine destek verdiği sırada ilk defa gözaltına alındı. Ardından aynı yılın Kasım aylarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Arkadaşlarıyla birlikte birçok siyasi eyleme katılımını sürdüren Deniz Gezmiş 30 Ocak 1968'de "Devrimci Hukukçular Örgütü"'nü kurdu. İÜ Fen Fakültesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşma yapan Devlet Bakanı Seyfi Öztürk'ü protesto ettiği için tutuklanan Gezmiş yaklaşık 2 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
Birçok öğrenci eylemine önderlik etmeye başlayan Deniz Gezmiş, İstanbul Üniversitesi’nin işgal edimesi eylemlerinde ve 6.Filo’yu protesto eylemlerinde öne çıktı.
Ekim 1968’de arkadaşlarıyla beraber Devrimci Öğrenci Birliği’ni kuran Deniz Gezmiş, ABD büyükelçisi Kommer'in gelişi sırasında Yeşilköy Havaalanı'nda düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle yeniden tutuklandı ve bir süre sonra serbest bırakıldı.
1969 yılında Haziran’dan Eylül’e kadar Filistin’de gerilla kamplarında kalan Deniz Gezmiş daha sonra Türkiye’ye döndü ve çeşitli eylemlerden dolayı 18 Eylül 1970 yılına kadar tutuklu kaldı. Ardından Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan’la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu kuran Gezmiş, Ankara İş Bankası Emek Şubesi soygununu gerçekleştirenler arasında yer aldı ve dört ABD’li askerin kaçırılması eyleminde bulundu.
12 Mart darbesinden sonra Sivas’ta yakalanan Deniz Gezmiş idam cezasına çarptırıldı. Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde, gece 1:00-3:00 arası, Ulucanlar Cezaevi'nde asılarak idam edildi.