Deniz kaplumbağalarına yakın takip

Ekolojik Araştırmalar Derneği'nin (EKAD), Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın (BTC) Çevresel Yatırım Programı (ÇYP) kapsamında Adana'nın Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde yürüttüğü 2 yıllık "Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi"nde, uydudan izlenen 8 kaplumbağanın yaşam ve göç yollarına ilişkin önemli bulguların elde edildiği bildirildi.

Takip için 8 deniz kaplumbağasına takılan vericilerin ömrünü tamamlamasıyla çalışmalar sona erdirildi.

Türkiye'de bir ilk olan proje ile BTC terminalinin bulunduğu Ceyhan-Yumurtalık sahilinde 2004 yılında verici takılan 8 deniz kaplumbağası uydudan takip edilerek, denizdeki yaşamlarıyla ilgili bilgiler edinildi.

Reklam
Reklam

EKAD 2. Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ali Fuat Canbolat, nesli tehlikede olan yeşil deniz kaplumbağalarının, Akdeniz kumsallarına üremek üzere gelenlerinin yüzde 60-80'inin Türkiye sahillerini seçtiğini kaydetti.

Canbolat, "Kaplumbağaların yuvalandıkları sahillerden ayrıldıktan sonra nereye gittikleri hakkında bilgimiz yoktu. 2 yıl süren takip çalışmalarımız sonunda, 8 kaplumbağadan 3'ünün Tunus, 2'sinin Antalya, 2'sinin Suriye ve Lübnan'a gittiklerini, bir tanesinin ise İskenderun körfezinde kaldığını belirledik. Bu kaplumbağaların göç yollarını belirleyerek, önemli sayılacak veriler elde ettik"dedi.

Bu çalışmayla kaplumbağaların nereye göç ettiklerini tespit ederek, bu bölgeler ve göç yollarında karşılaşacakları tehditlerin zaman kaybedilmeden azaltılabileceğini belirten Ali Fuat Canbolat, proje sayesinde, Türkiye'de deniz kaplumbağalarını koruma adına önemli bir adım attıklarını sözlerine ekledi.