Ankara (AA)- Denizcilik Müsteşarlığı'nca başlatılan "Deniz Kirliliğinin Havadan Tespiti Projesi" kapsamında pilotsuz hava araçları, gemi ve kara kaynaklı deniz kirliliğini tespit edecek.
Diğer yöntemlerle kıyaslandığında işletme maliyeti kazancı yüzde 95'e ulaşan projeyle orman yangınları, insan ve yakıt kaçakçılığı da belirlenecek. İlk olarak İzmir'de başlatılacak proje ile kirliliğin tespitinde hiperspektrometre ve termal kamera kullanılacak.Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünyada her
yıl deniz yolu ile 1,5-1,8 milyar ton ham petrol ve 400-500 milyon ton rafine edilmiş ürün binlerce tanker vasıtasıyla taşınıyor. Her yıl, milyonlarca ton hidrokarbon kaza sonucu ya da yasa dışı boşaltım ve rutin operasyonlarla, binlerce ton yakıt ve yağ da tanker dışındaki gemilerden dünya denizlerine boşaltılıyor.
Kirliliği oluşturan gemilerin ise dünyada yalnızca yüzde 1'i liman denetimleri sırasında tespit edilerek tutulabiliyor. Dünyada halen deniz kirliliğinin tespitinde uydu, hava aracı, deniz aracı ve sahil algılayıcıları olmak üzere dört temel yöntem kullanılıyor. Denizcilik Müsteşarlığı'nda, bu yılın yatırım programında yer alan "Deniz Kirliliğinin Havadan Tespiti Projesi" kapsamında Deniz Kirliliği Analiz Sistemi'nin (DEKAS) kurulması için hazırlıklara başlandı.
Pilot olarak İzmir'de başlatılacak ilk aşamada, veri toplanması ve DEKAS'ı oluşturacak yazılımın geliştirilmesi sağlanacak.