Deniz salyangozu ülkeye milyon dolarlar kazandırıyor

Son yıllarda ülke ekonomisine milyon dolar döviz girdisi sağlayan deniz salyangozunda verimin artırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından Hopa'dan İğneada açıklarına kadar olan Karadeniz sahilinde deniz salyangozu ile ilgili araştırmalar yapılıyor.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, deniz salyangozunun Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekerek bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye'de avlanan deniz salyangozlarının tamamının Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Müdür Aydın, “Deniz salyangozu ülkemize 1950 yıllarında gemiler tarafından denge suyu ile gelerek Karadeniz’in eko sisteminin bir parçası haline geldi. Son yıllarda ekonomik olarak avcılığı yapılmakta ve fabrikalarda işlenerek özellikle Avrupa’ya ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilen bir ürün. Yıllık 10 bin ton civarlarında bir üretim söz konusu. Dolayısıyla milyon dolarlar ifade edilen gelir getirisi olan bir ürün. Bölgemizin önemli ihraç kalemlerinden biri. Bu konuda ülke olarak uluslararası antlaşmalar gereği sürdürmemiz gereken çalışmalar var. Enstitü olarak deniz salyangozunun üreme alanlarının tespiti, özellikle et verimi ve et kalitesine yönelik verilerle ilgili çalışma yapıyoruz. Bu çalışma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destekleniyor. Biz de Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak bu çalışmayı yürütmekteyiz. Çalışmamız Hopa’dan başlıyor İğneada'ya kadar tüm Karadeniz kıyısını kapsıyor. Buradaki ürünün özellikle büyüklüğü verimi gibi temel parametrelerini çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"Deniz salyangozunun ekonomik öneminin yanında ekolojik de bir özelliği var" diyen Aydın "Bu da göz ardı edilmemeli. Sonradan eko sisteme gelen bir canlı. Hızla çoğalıyor, çok sayıda yumurta bırakıyor. Kışları kuma gömülüyor, Mart ayı itibariyle yukarı doğru çıkıyor. Zemindeki canlılarla besleniyor. Özellikle midyeler üzerine bir baskı unsuru oluşturuyor. Dolayısıyla bunun uygun yöntemle avlanması gerekiyor. Ülke ekonomisine kazandırılması lazım. Kurum olarak bunlar takip ederken hem ekonomik bakımından hem ekolojik açıdan proje hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

Deniz salyangozunun et veriminden ağırlığına kadar takip edildiğini kaydeden Müdür Aydın, “Burada büyüklükleriyle ilgili bilgiler toplanıyor. Daha sonra et verimi ne kadar ağırlıkta olduğuna bakıyoruz. Dolayısıyla bölgemizdeki ürünün verimliliği ortaya çıkartılarak ihracata esas yapı ortaya koyulmak suretiyle bilimsel veriler ortaya çıkacak. Böylelikle ülkemizin bir anlamda milli kaynağı etkin bir şekilde kullanılmış olacak. Deniz salyangozu halk tarafından bilinmeyen ancak ülkemize gelir getiren bir ürün. Tamamı ihraç ediliyor. Küçük balıkçılar, dalgıçlar bunu avlıyor. Kıyı balıkçıların büyük bir kısmı bunu avlayarak geçiniyor. Ülkemizin yıllık üretimi ortalama 10 bin ton civarında. Bu da milyonlarca dolar döviz girdisi demek” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam