Denizbank'ı Aldı, Türkiye'yi Övdü: Avrupa’da Daha Hızlı Büyüyen Ülke Yok

Denizbank’ı satın alan Rus Sberbank’ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’nin gösterdiği ekonomik gelişmeden...

Denizbank’ı satın alan Rus Sberbank’ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’nin gösterdiği ekonomik gelişmeden övgüyle bahsetti. Gorkov, “2001-2011 arasına baktığımızda Türkiye yüzde 43 büyüdü. Avrupa’da böylesine etkili pazar bulmanız mümkün değil.” dedi. Türk bankalarının çok iyi yönetildiğini vurgulayan Gorkov, satın aldıkları Denizbank ile iki ülke arasında ticaretin Türk Lirası-Ruble üzerinden yapılmasına katkı sağlayacaklarını söyledi. Avrupa’yı daha da zor günlerin beklediğini düşünen Gorkov, petrol fiyatlarındaki düşüşün ise henüz Rusya açısından kritik seviyeye ulaşmadığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank, Dexia’nın Türkiye’deki yatırımı Denizbank’ı 3,5 milyar dolara satın aldı. İstanbul’da, Denizbank devrine dair ana hissedar Dexia SA ve Sberbank arasında nihai anlaşma törenine katılan Sberbank İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Denizbank'ın satın alınması, TL ve Ruble ile karşılıklı ticaret, Avrupa'daki kriz ve petrol fiyatlarının Rus ekonomisine etkileri konusunda Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu. Denizbank'ı satın almalarında Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performansın etkili olduğunu anlatan Gorkov, "Türkiye, çok hızlı büyüyen bir ekonomik pazara sahip. Avrupa’da böylesine etkili pazar bulmanız mümkün değil. Avrupa’yı zor günler bekliyor. Biz Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz.” dedi.

“TÜRK BANKALARI ÇOK İYİ YÖNETİLİYOR”

Sberbank İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gorkov, Türkiye pazarının kendileri açısından çok ilgi çekici olduğunu belirterek, “2001 ve 2011 arası baktığımızda, Türkiye yüzde 43 gibi bir oranla büyüdü. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi.” ifadesini kullandı. Türk bankacılık sisteminden de övgüyle bahseden Gorkov, “Türkiye piyasası çok etkili özellikle bu dönemde Avrupa’da böylesine etkili pazar bulmanız mümkün değil. Son olarak da bankacılık sistemi Türkiye’de çok gelişmiş durumda. Rekabete açık, IT sistemleri çok gelişmiş, iyi yönetiliyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

“TL-RUBLE TİCARETİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

Avrupa'da yaşanan krizler yüzünden dalgalanan döviz kuru şirketleri zor durumda bırakıyor. Hükümet, bu çerçevede son bir kaç yıldır özellikle Rusya ve İran ile dış ticarette karşılıklı para birimlerinin kullanılması için çaba gösteriyor. Türkiye ve Rusya arasında, ruble ve TL kullanılmasını büyük avantajlar getireceğini söyleyen Sberbank İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gorkov, bu sayede döviz risklerinin azalacağından ve kayba uğramaktan kurtulacaklarını belirtti. Gorkov, “Türk ve Rus yatırımcılar ödemeleri direk kendi para birimleriyle yapacaklar. Tabiî ki bunun için devletin izni gerekecek bizde bu ortamı sağlamak için çaba sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

“AVRUPA’YI ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu duruma değinen Sergey Gorkov, Avrupa’yı zor günlerin beklediğini ve ciddi adımların atılması gerektiğini vurguladı. Bu dalgalanmaların Türk ve Rus ekonomisine de yansıyacağını ifade eden Sberbank Başkan Yardımcısı, “Krizin aşılması için eski ve yeni yönetimlere büyük iş düşecek. Ciddi kararlar almaları gerekiyor. Yunanistan’daki yapılacak seçim birçok şeyi belirleyebilir. Avrupa ekonomisinde politikacılarının vereceği hızlı kararlar ve yeni Fransa yönetiminin tutumu da belirleyici olacak.” şeklindeki tespitlerini aktardı.

Reklam
Reklam

“DÜŞEN PATROL FİYATI DAHA KRİTİK SEVİYEYE ULAŞMIŞ DEĞİL”

Dünyanın önemli petrol tedarikçileri arasında yer alan Rusya'nın bütçesinde petrol gelirleri önemli yer tutuyor. Petrol fiyatların düşüşünü krizin etkisine ve taleplerin azalmasına bağlayan Sergey Gorkov, Rusya ekonomisinin bundan doğal olarak etkilendiğini belirtti. Ancak petrol fiyatının yüksek olmasının da bir avantaj olmadığını söyleyen Gorkov, “Yüksek fiyat Avrupa ekonomisini gelişmesini engelliyor bu da doğal olarak bize yansıyor bir nevi kısır döngü. Ancak düşen fiyatlar daha kritik seviyeye ulaşmış değil normal sayılabilir ancak bundan sonraki düşüşler ciddi etkisini gösterebilir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: