Denizcilik keşfediliyor

SAMSUN (İHA) - Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celalettin Güvenç, denizciliğin Türkiye'nin keşfedilmeyi bekleyen hazinesi olduğunu belirterek, bu bağlamda Samsun'a kurulacak tersanenin 4 ay sonra temelinin atılacağı müjdesini verdi.

Ordu'nun Ünye İlçesi'ndeki tersanenin 14 Mart Pazar günü hizmete açılıp bir geminin bakım-onarıma alınacak olması dolayısıyla Gemi İnşaa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş ve Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Ali Kurumahmut ile birlikte açılış öncesi Samsun'a gelen Müsteşar Yardımcısı Celalettin Güvenç, Samsun Spor Eğitim ve Tanıtma Vakfı'nda (SAM-SEV) açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

SAM-SEV Başkanı Sadi Subaşı'nın tersane yatırımıyla Samsun'un işsizlik probleminin büyük ölçüde sona ereceğini söylediği konuşmasının ardından müteşebbislerin yatırıma, bürokrasinin ise hizmete susadığına dikkat çeken Müsteşar Yardımcısı Güvenç, "Samsun'a tersaneyi inşallah yapacağız. 4 ay sonra da temelini atacağız" dedi.

Şu anda dünya deniz ticaret hacminin 300 milyar dolar/yıl olmasından dolayı denizciliği Türkiye'nin keşfedilmeyi bekleyen hazinesi olarak gördüklerini kaydeden Güvenç, bundan Türkiye'nin aldığı payın 3 milyar dolar civarında olduğuna değinerek, "Bu rakam çok düşük ve komik. Oysa, Türkiye denizcilikte tartışılmayacak imkan, kaynak ve potansiyele sahip. Bu potansiyeli uyandırmanın çabası içindeyiz. O yüzden Denizcilik Müsteşarlığı'nın daha işlevsel ve fonksiyonel hale gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

"MÜTEŞEBBİSLERDEN KATKI BEKLİYORUZ" Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, denizcilik konusunda dünyadaki sayılı uzmanlardan biri olmasının kendilerine güç verdiğini, işe liyakata dayalı bir yapılanmayla başladıklarını, en önemli genel müdürlüklerin başına işin uzmanlarını getirdiklerini ifade eden Güvenç, "Müteşebbislerden katkı bekliyoruz. Yeni anlayışımız, dünyadaki gelişim ve değişime paralel olarak, devletin istihdam eden, işveren konumundan çıkarılıp müteşebbisin önünün açılması. Biz devletin ve bürokrasinin, müteşebbisin önünü açan, mevzuat kirliliğini önleyen, müteşebbise sonuna kadar destek olacağı anlayış içindeyiz. Pazar günü Ünye'de bir tersanemizi hizmete açıp bir gemiyi bakım onarıma alacağız. Gemi inşaa, denizcilik sektörünün bence amiral gemisi olmaya aday. Çünkü, dünya deniz ticaret filosu yaşlı ve haklı olarak Uluslararası Denizcilik Örgütü, denizlerin kirlenmesini önlemek için tek cidarlı olan tankerlerin kaldırılarak yerine çift cidarlı tankerlerin yapılmasını dayatıyor. Bu dayatma dünyada gemi inşaa sanayini tetiklemiştir. Gemi inşaa sanayiinde söz sahibi olan Uzakdoğu ülkelerinin 2010 yılına kadar sipariş alma kabiliyeti yok. Şu anda rezervasyonları dolu. Dolayısıyla geniş müşteri portföyü bulunmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gemi inşaa sanayinin 7 yan sanayii beslediğinin bilindiğini ve bunun da istihdam açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Güvenç, bu anlamda Samsun'da 4 ay sonra temelini atacakları tersanenin heyecanı içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından SAM-SEV Başkanı Sadi Subaşı, Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celalettin Güvenç, Gemi İnşaa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Ali Kurumahmut ve Denizcilik Müsteşarlığı Samsun Bölge Müdürü A. Selçuk Sert'e birer minyatür Atatürk Heykeli hediye etti.