Denizcilik Müsteşarlığı'na suçlamalar

MERSİN (İHA) - Mersin'de faaliyet gösteren Rota Deniz Eğitim Merkezi'nin Müdürü Kaptan Hakan İlağa, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilen 'Uzakyol Vardiya Zabitliği' programını iptal kararının yargıdan dönmesine rağmen, kesinleşmiş mahkeme kararının uygulanmadığını söyledi. Denizcilik Müsteşarlığı'nı, 'TÜDEV (Türk Deniz Eğitim Vakfı) Denizcilik Eğitim Merkezi'ne menfaat sağlayacak sonuçlar doğuran kararlar almak ve uygulamakla' suçlayan İlağa, "Müsteşarlığın bu uygulamalarının doğurduğu fiili sonuçlar, sadece TÜDEV'e menfaat sağlamakla kalmayıp, ülkemiz insanının uluslararası denizcilik iş gücü sektöründen pay almasını da engellemekte ve ayrıca insan kaçakçılığına da zemin hazırlamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

HAKSIZ UYGULAMA İDDİASI Kaptan Hakan İlağa, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizcilik Müsteşarlığı'nın, Rota Deniz Eğitim Merkezi'ne haksız ve hukuka uygun olmayan uygulamalarda bulunduğunu öne sürerek, "Bu uygulamalardan biri, kurumumuzun 'Uzakyol Vardiya Zabitliği' programının iptal edilmesidir. Bu konuda birçok yazışma ve girişimlerimize rağmen sonuç alınamayınca, Adana 1. İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştır. Mahkeme, iddialarımızı yerinde bularak, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karara yapılan itirazı, Bölge İdare Mahkemesi değerlendirmiş ve itiraz ret kararı verildiğinden, yürütmenin durdurulması kararı kesinleşmiştir. Karar, kanuni sürelerin tamamlanmış olmasına rağmen halen uygulamaya konulmamıştır. Kesinleşmiş mahkeme kararının uygulanmaması suç teşkil etmez mi?" diye sordu.

1946 tarihli ve 4915 sayılı yasaya göre, denizcilik eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile müşterek çalışma yetkisine sahip kurumun Ulaştırma Bakanlığı olduğunu vurgulayan İlağa, "Denizcilik Müsteşarlığı'nın bu konuda kanuni bir yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyle iken, Denizcilik Müsteşarlığı, yetkili olmadığı bir konuda ve üstelik yetkili olsa idi dahi, Milli Eğitim Bakanlığı ile müştereken yürütülmesi gereken işlemlerde, tek başına kararlar almakta ve hatta yönetmelikler çıkarmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İKİ FARKLI RAPOR Rota Deniz Eğitim Merkezi Müdürü Kaptan Hakan İlağa, Uzakyol Vardiya Zabitliği programının iptali konusunda Denizcilik Müsteşarlığı'nın almış olduğu kararın, kendisinin oluşturduğu inceleme komisyonunun raporuna dayandırıldığını söyleyerek, "Bu komisyon, Müsteşarlık personelinden oluşmakta ve düzenledikleri rapor, aynı konuda denetim yapan müfettiş raporlarının tamamen aksidir. Komisyon, yetkisini bakan imzasından almakta, buna karşılık, müfettişler yetkilerini kanundan almaktadır. Müfettiş raporlarına rağmen, Denizcilik Müsteşarlığı, iptal kararının uygulanmasında ısrarcı ve aceleci bir tutum sergilemiştir. Adeta ve ne pahasına olursa olsun programın iptali hedeflenmiştir" dedi.

'HUKUKİ DAYANAK' SORUSU Rota'nın Uzakyol Vardiya Zabitliği programının iptali ile ilgili kararın, 2001-2002 öğretim yılının sonu beklenmeden ve hatta ikinci döneminin başlangıcında uygulandığını ifade eden Kaptan Hakan İlağa, "2001-2002 öğretim yılının ilk döneminde öğrencilerin aldığı eğitim de Müsteşarlık tarafından kabul edilmemektedir. İptal kararının alındığı tarihten önce verilmiş olan bir eğitimin kabul edilmemesinin hukuki dayanağı nedir? İptal kararının haksız ve hukuka aykırı uygulanması sebebiyle, mevcut öğrencilerin gelecek endişesine düşecekleri ve kurumumuza karşı husumet içerisine girecekleri ve bu sebeple kurumun dağılma tehlikesine gireceği düşünülmüş müdür? Şişli Eğitim Merkezi'ne hukuka ve mevzuata uygun bir iptal kararı uygulaması yapılır iken, Rota'ya neden farklı bir uygulama yapılmıştır?" diye sordu.

Reklam
Reklam

'YETKİ TECAVÜZÜ' İTHAMI
İlağa, Denizcilik Müsteşarlığı'nın kuruma gönderdiği yazılarda açıkça, "programınız iptal edilmiştir" ibaresinin kullanıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Müsteşarlığın bir eğitim kurumunun programını iptal etme yetkisi mevcut olmadığı halde, nasıl bu tür bir ibare kullanabilmektedir? Bir eğitim kurumunun açılması, denetlenmesi ve sona erdirilmesi gibi konular, kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş olmasına rağmen, hangi hukuki dayanakla bu tür yazışmalara tevessül edilmektedir?"

Kaptan İlağa, meri mevzuata göre, kurumun denetiminden sorumlu mercinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu kaydederek, "Milli Eğitim müfettişlerinin raporlarının dikkate alınmadığı bir uygulama yapılamaz. Milli Eğitim Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı'nın vesayeti altında değildir. Ne yazık ki uygulamalar tam tersi cereyan etmiştir" diye konuştu.

ÇİFTE STANDART SUÇLAMASI Denizcilik Müsteşarlığı tarafından 1997 tarihinde değiştirilen ve 2 yıllık eğitim veren özel kurumlardan mezun olacaklara "uzakyol vardiya zabitliği" sınavına giriş hakkı tanınmasını öngören Gemi Adamları Yönetmeliği'yle, 1995'te kurulan TÜDEV'in legal hale getirme sonucu doğurduğunu ileri süren İlağa, "TÜDEV'in kuruluşundan 2000 yılına kadar aldığı öğrenciler ve verdiği eğitim ile ilgili herhangi bir denetim yapılmadığı gibi bu konuları içeren bir düzenleme de Müsteşarlık tarafından yapılmamıştır. Denizcilik Müsteşarlığı, belirli bir zümreye çıkar sağlayacak sonuçlar doğuran ve yönetmelik maddesi çıkarmak dahil, her türlü işlem ve eylemde bulunmuşlardır" dedi.

Reklam
Reklam

Rota Deniz Eğitim Merkezi Müdürü Kaptan Hakan İlağa, bazı çevrelere menfaat sağlayan sonuçlar doğuran bu uygulamalar sebebiyle, ülke denizciliğinin ve ülke denizcilerinin, uluslararası piyasadan pay almasına engel olunduğunu ve denizcilik sektörünün gelişemediğini iddia ederek, "Müsteşarlığın almış olduğu kararların ve yaptığı uygulamaların, ülkemizdeki bazı çevrelere sağladığı faydalar dışında, hangi ülke ve uluslararası firmalara fayda temin eden sonuçlar doğurduğu da incelenmelidir" diye konuştu.

'PARAYLA EHLİYET' İDDİASI Bazı ülkelerden para karşılığı ve hiçbir eğitim almaksızın "uzakyol vardiya zabiti" ehliyetleri alındığını öne süren İlağa, "Ülkemizde bu konulara aracılık yapan firma ve şahıslar da mevcuttur. Yabancı ülkelerden alınan bu belgeler daha sonra Denizcilik Müsteşarlığı'na müracaat ile muadili T.C. belgeleri düzenlenmiştir. Bu konuda kaç belgenin düzenlendiği konusunun sorulduğu yazışmamıza bu güne kadar yetkililerden bir cevap alınamamıştır. Hadiselerin boyutu çok büyük ve kapsamlıdır. Tüm bu olumsuzluklar, kamuoyunun gözlerinden uzak yapılmakta ve ülke menfaatleri önemli ölçüde zarar görmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

RESMİ YAZIYA CEVAP YOK
İlağa, Rota dahil, tüm denizcilik eğitim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurulmuş iken, TÜDEV'in neden Erkek Teknik Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurulduğunu da sordu. İlağa, konuya dair resmi yazışmalarının hiçbirisine Denizcilik Müsteşarlığı tarafından cevap verilmediğini kaydederek, birçoğu yangın esnasında yanan, karşılıklı yazışmaların birer suretlerinin Denizcilik Müsteşarlığı'ndan istenmesi halinde konunun daha teferruatlı anlaşılabileceğini bildirdi.