Denizden günlerce ceset toplanmıştı

52 yıl önce İzmit Körfezi'nde batan vapurdakilerden 387'si ölmüştü.

İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958'de İzmit iskelesinden hareket ettikten kısa süre sonra aniden patlayan fırtınaya yakalanarak batan ‘Üsküdar’ Vapuru'nda hayatını kaybeden çoğunluğu lise öğrencisi 387 kişi, bugün İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de gerçekleştirilecek törenlerle anılacak.

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit'in dışında lise olmadığından, yolcularının çoğunluğunu Gölcük ve Karamürsel ilçeleri ile buralara bağlı sahil köylerinde oturan ve İzmit Lisesi ile Sanat Okulu'na vapurla gidip gelen öğrenciler oluşturuyordu. O tarihte, cumartesi günü de yarım gün eğitim olduğundan öğrencilerin büyük bir bölümü bir an önce evlerine gidebilmek için birkaç dakika sonra olacaklardan habersiz Üsküdar Vapuru'na akın etmiş, Kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki Üsküdar, saat 13.00'de İzmit İskelesi'nden hareket etmişti. Üsküdar Vapuru, o günkü meteorolojik tahminler de bu kadar gelişmediğinden yaklaşık 5 dakika sonra bugünkü Petrol Ofisi Derince Tesisleri açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalanmış, şiddetli dalgalara yakalanan ve hala “Hurdaya ayrılmalıydı” tartışmaları süren Üsküdar ikiye ayrıldıktan sonra batmıştı. Faciada denize dökülen ve çoğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak hayatını kaybetti. Vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terkettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında Kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmıştı.

Reklam
Reklam

Bu faciada hayatını kaybedenlerin sayısı ile ilgili olarak her yıl değişik rakamlar söylenmesine rağmen, ilk günlerde açıklanan rakam 387 kişi olarak biliniyor.

Üsküdar Faciası kurbanlarını anmak için bugün İzmit'te il protokolu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarının da katılımıyla anma töreni gerçekleştirilecek. Vapurun battığı yerde denize çelenk bırakılacak. Gölcük ve Karamürsel ilçelerinde anma törenleri şehitliklerde yapılacak.

Milliyet