Denize havaalanı hayal oldu

ORDU (İHA) - İlk olarak 1992 yılında gündeme getirilen ve 1997 yılında ihalesi yapılarak temeli atılan Or-Gi Havaalanı, yapılması yönünde alınan karara imza atan siyasiler tarafından unutuldu.

1992 yılında dönemin Ordu Valisi Sami Seçkin tarafından gündeme getirilen ve 3 yıl boyunca tartışılan "denize havaalanı yapılması" olayı, 1996 yılında Vali Mustafa Malay tarafından halk kampanyası şekline dönüştürüldü. Ordu ve Giresun'da kampanyaya 7'den 70'e herkesin katılımı sağlanırken, özel sektör çalışanlarının maaşlarından kesinti yapıldı. İlköğretim okullarındaki öğrencilerden "bir simit parası" adıyla da bağışların alındığı kampanya döneminde, fındık ihracatçı kesimi de destek sağladı. Halkın katılımı ile kurulan vakıf tarafından ihale açıldı ve 1997'nin Mayıs ayında havaalanının temeli atıldı. Pist uzunluğu 3 kilometre olduğu ve başlangıçta denize temeli atılan havaalanında ilk etapta 200 metrelik mendireğin kaba inşaatı tamamlandı. Ancak toplanan para bitince, katılımın bu kez az olacağı ve vatandaşların ekonomik yönden ikinci bir kampanyayı kaldıramayacağı belirtilerek inşaat devlete devredildi.

Reklam
Reklam

Siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların aşırı talepleri üzerine konu Devlet Planlama Teşkilatı'na (DTP) getirildi. DPT, bir yazı hazırlayarak Başbakanlığa sundu. 27 Mart 1998 tarihinde Anasol-D Hükümeti döneminde Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve diğer bakanların imzasıyla konu yatırım programına alındı. İmzaların atıldığı o dönemde Başbakan olan Mesut Yılmaz bugün Başbakan Yardımcısı, Bülent Ecevit ise Başbakan olarak görevde bulunuyor.

BAŞKANIN İDDİASI Or-Gi Havaalanı'nın 2000 yılında tamamlanması esas alınmasına rağmen, bugüne kadar en küçük bir çalışma yapılmadığını belirten Ordu Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz, "Diğer bölgelerde havaalanları kapanabilir belki ama Ordu'nun böyle bir lüksü yok" dedi. Başkan Türkyılmaz şöyle devam etti:
"Karadeniz sahil şehirleri ekonomik ve ticari hareketliliğe sahip bölgelerdir. Ancak burada sadece Samsun ile Trabzon'un ağırlığı hissediliyor. Ordu ve Giresun bu iki ilin arasında kaldığı için ekonomik ve sosyal yönden kalkınamıyor. Ordu'da henüz yapımı tamamlanmış karayolu yoktur. DPT kayıtlarına göre, Karadeniz Bölgesi'nin 1. sırada bir ihracat bölgesi olmasına rağmen limanı yoktur. Para dolaşımını aktif hale getirecek ticari ve sinayi yapısı cılızdır ve en önemlisi üniversitesi yoktur. İnsan hareketleri yüksektir ve havaalanı ihtiyacı vardır. Ordu'nun bugün limanı, üniversitesi ve havaalanı olsa bakın o zaman 10 yıl sonra nereden nereye gelecek. İstanbul'dan Samsun'a uçakla 1 saatte gelinirken, Samsun'dan Ordu'ya 3 saatte gidiliyor. Böyle bir il kalkınır mı? O sebeple, Ordu'nun havaalanına ihtiyacı var. Kaldı ki, Trabzon Havaalanı'nın müşteri potansiyelinin yüzde 20'sini, Samsun Havaalanı'nın yüzde 30'unu Ordu ve Giresunlular oluşturuyor."

Reklam
Reklam

AYDIN'IN İLGİNÇ TEPKİSİ Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın, Or-Gi Havaalanı'nın yapılmasına ilişkin karara imza atanları imzalarına sahip çıkmaya çağırdı. Aydın, "37 yıl önce babam İbrahim Aydın Ticaret ve Sanayi Odası başkanıydı. Onun döneminde liman konuşuluyordu. Benden önceki oda başkanları üniversiteyi tartıştı. Bugün benim dönemimde havaalanı tartışılıyor. Dün babamın döneminde istenilenler yapılmadı, benden öncekilerin istedikleri yapılmadı, bizim dönemimizde istenilenler yapılmadı. Sahi soruyorum, bu Ordu'ya ne yapılmak isteniyor?" dedi.