"Denizin çekilmesi atmosferik"

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'de sabah saatlerinde deniz suyunun yaklaşık 2 metre çekilmesi üzerine Sarıçay'da bulunan çok sayıda teknenin karaya oturması, bilim adamlarını harekete geçirdi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, Çanakkale sahillerinde yaşanan olayın atmosferik bir tabiat olayı olduğunu belirterek, "Deniz seviyesi değişimleri özellikle atmosferik olaylarla, yani yüksek basınç ve alçak basınçla ilişkilidir. Genellikle alçak basınç olduğunda sular kabarmakta, yüksek basınç olduğu zaman da alçalmaktadır. Ayrıca rüzgarlar, o bölgedeki kıyının topografyası ve güneşle ayın pozizyonu da su seviyesi değişimlerine sebep olabilmektedir. Bu su seviyesi değişimleri Akdeniz'de genelde dikey 30 santimetre olabildiği gibi, bazı bölgelerde daha değişik olabilmektedir. Bugünlerde Çanakkale'de yaşanan bu olayı atmosfer basınçla ilgili bir olay olarak yorumluyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Çanakkale'deki hadisenin Endonezya'daki tsunami ile bir bağlantısının olmadığını savunan Cirik, "Buradaki hadiseyi Endonezya ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Bu hadiseler dünyamız olduğundan beri vardır. Bu atmosferik bir hadisedir. Bunu tektonik bir duruma bağlamak söz konusu değildir" diye konuştu.