ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Valiliği, Sarıçay ile sahil kesiminde meydana gelen deniz suyundaki çekilmenin, yüksek ve alçak basınçla gel-git olayından kaynaklandığını açıkladı.
Kamçı, deniz suyunun çekildiğine dair haberlerin basın yayın organlarında yer almasının ardından gerekli incelemelerin yapıldığını belirterek, "Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gözlemevi Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurduk. Buradan gelen raporlar doğrultusunda, Çanakkale ve yöresinde su seviyesindeki çekilmenin yüksek ve alçak basınçtaki ani değişikliklerle gel-git olayından kaynaklandığı bizlere bildirildi. Çanakkale ve yöresinde son 10 gün içinde bir deprem riskinin arttığına dair bir bulguya rastlanmadı" dedi.
ÇOMÜ Rektör Danışmanı ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan da, deniz suyu çekilmesini takibe aldıklarını ifade ederek, "Bu, boğazdaki su seviyesinin düşmesinden kaynaklanıyor. Son bir haftadır boğazdaki su seviyesi yaz aylarına göre 40 ile 50 cm düşük. Boğazdaki su seviyesinin düşüklüğü hiçbir şekilde 26 Aralık tarihinde Endonezya'da olan deprem ve tsunamiye bağlı değildir. Aynı şekilde bu seviye düşüklüğü son günlerde oluşan Şarköy açıklarındaki depremle ilgili de değildir. Boğazdaki su seviyesi değişimlerinin genel sebebi, Ay'ın oluşturduğu gel-git olayı ve akıntı sistemindeki değişimlerdir. Gel-git, Ay'ın konumuna göre günde 2 kez yükselme ve 2 defa da alçalma şeklinde gerçekleşir ve bu etki süreklidir. Akıntı sistemindeki değişimler ise boğazın iki ucunda Ege ve Marmara'da; hatta Akdeniz ve Karadeniz'de güneşlenme sürelerinin farklı olmasından, hava basıncının, rüzgar yön ve hızlarının değişmesinden kaynaklanmaktadır. Mesela rüzgarın itici gücü, lodosta, boğazdaki üst akıntı seviyesini yavaşlatır, su seviyesi artar. Poyrazda ise, üst akıntıyı hızlandırır ve su seviyesi düşer. Son bir haftadır gözlenen boğazdaki su seviyesi düşmesinin sebebi de akıntı sistemindeki değişimdir" diye konuştu.