Denizli Belediyesi Çöpten Elektrik Ve Gübre Üretiyor

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 300 dönümlük alanda depoladıkları çöplerden, katı atık tesislerinde elektrik ve...

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 300 dönümlük alanda depoladıkları çöplerden, katı atık tesislerinde elektrik ve gübre ürettiklerini söyledi. Zolan, dünyada ekonomik ve siyasi krizlerin mutlaka bir gün sona ereceğini ancak çevre krizlerini sonlandırmanın ve geriye dönüşün mümkün olmayabileceğini belirterek şunları söyledi: “Bu hassasiyeti bilen bizler, Denizli’de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Katı atık tesisimiz, bunun en güzel örneği. Biz vahşi depolama yerine düzenli depolama sahamızda çöpleri bertaraf ediyoruz. Hatırlayın geçmişte çöp depoları patladı, onlarca insan da o çöplerin altında kaldı. Bizse bu alanda çöplerden oluşan bir damla suyun bile toprağa karışmasının önüne geçiyoruz. Çöplerin etrafa koku yaymasını, diğer canlı türleriyle çevreye mikropların saçılmasını engelliyoruz. Denizli’nin birçok bölgesine hizmet veren bu alanda, günde 700 ton çöp bertaraf ediliyor. Türkiye’de örnek gösterilen bu uygulamayla 300 dönümlük alanda sadece çöp depolamıyor, çöplerin çevreyle temasını keserek ortaya çıkan metan gazından elektrik üretilmesini de sağlıyoruz.”

Reklam
Reklam

Çöplerin tesislere gelmeden önce halk tarafından ayrıştırıldığını vurgulayan Başkan Zolan, “Plastik, cam, kâğıt, metal ve evsel atık olarak ayrıştırılan çöpler, geri dönüşüme kazandırılarak ayrıca bir katma değer yaratıyor. Ayrıca yine burada tıbbi atıklar, başka bir bölgede sterilize edildikten sonra depolanarak bertaraf ediliyor. Biz tüm bunları, geleceğe temiz bir çevre bırakmak için yapıyoruz.” diye konuştu.

ÇÖPTEN ELEKTRİK VE GÜBRE ÜRETİLİYOR

Denizli Belediyesi Katı Atık Tesisleri’nde park ve bahçelerden biçilen çimlerin, budanan ağaç dallarının ve pazaryerlerinden toplanan organik atıkların işlenerek gübre elde edildiğini dile getiren Zolan, “Tesisimiz çok amaçlıdır. Burada hiçbir çöp heba olmaz. Özel birtakım işlemlerden geçirilerek doğal gübreye dönüştürülür. Bu gübre yine park bahçelerimizde, bağcılıkta ve kültür mantarı yetiştiriciliğinde kullanılır. Türkiye’nin en temiz kenti unvanını taşımanın verdiği gururla çevreye duyarlılığımızdan asla taviz vermeyerek, geleceğe çevre ile bütünleşmiş yaşanılası bir kent bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: