Denizli Sanayiden Sonra Gıda Ve Hayvancılık Sektöründe De Söz Sahibi Oldu

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye genelinde bakanlık onaylı 12 süt çiftliğinin beşinin Denizli’de bulunduğunu, 2003...

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye genelinde bakanlık onaylı 12 süt çiftliğinin beşinin Denizli’de bulunduğunu, 2003 ile 2012 yılları arasında ilde büyükbaş hayvan sayısında yüzde 207'lik artış sağlandığını söyledi. Denizli Ticaret Odası (DTO) salonunda “Hayvancılık Sektörü Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya Vali Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Sezgin Kutlu, kaymakamlar, TARSİM Bölge Kontrolörü Fahri Yıldırım, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan Vali Demir, Türkiye tarım sektöründe kendisine yeni bir yol çizerken turizm ve sanayi şehri olarak bilinen Denizli’nin son yıllarda bitkisel ve hayvansal üretimde hızla gelişerek tarımda da kendinden söz ettiren iller arasına girdiğini ifade etti. Hayvancılığın altyapısı olan yem bitkisi ekilişlerindeki artış oranları, çayır ve mera ıslah çalışmaları, yeni uygulamaya koyulan projeler, valilik ve il özel idare bütçesinden sağlanan imkanlarla bakanlığın hayvancılık kararnamesi kapsamındaki desteklemelerin, büyükbaş süt sığırcılığının gelişmesinde önemli rol oynadığını vurguladı. Demir, “Özellikle ilimizde 2003 ile 2012 yılları arasında büyükbaş hayvan sayısında yüzde 207’lik artış sağlanmıştır. Dolayısıyla ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. Türkiye genelinde bakanlık onaylı 12 süt çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftliklerden beş tanesi ilimizdedir. Onaylı süt çiftliklerinden süt alıp işleyen firmalar, ürünlerini tercihli olarak tüm ülkelere kolaylıkla pazarlayabilmektedir. İlimizin kırmızı et üretimi ise yaklaşık 3 bin 50 tondur.” dedi. Denizli'de büyükbaş hayvancılığın yanında kanatlı hayvan sektörünün de geliştiğini belirten Demir, “Yıllık 410 milyon adet yumurta ve 8 bin 341 ton beyaz et üretilmektedir. Diğer yandan neredeyse sıfırdan var olan balıkçılık sektörü, ilimizin yüzakıdır. Yıllık alabalık üretimimiz 3 bin 600 ton olup Avrupa’ya ihraç edilebilir hale gelinmiştir. Bunun yanında yıllık bin ton bal üretimiyle arıcılık sektöründe de önemli bir konumdayız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakanlık ve valilik destekleriyle özel sektör yatırımları sayesinde il merkezi ve ilçelerde önemli tesisler kurulmaya başladığını anlatan Demir, “ İlimiz ileriki yıllarda Türkiye’nin önemli gıda ve hayvancılık merkezlerinden biri haline gelecektir. Ülke olarak tarımsal üretimdeki hedefimiz sadece kendine yeter bir üretim ülkesi olmaktan ziyade, tüm dünyaya yüksek katma değerli gıda ve gıda teknolojisi satabilir hale gelmek olmalıdır. Türkiye’nin böyle bir potansiyeli vardır. Bu hedefin içinde yer alacak illerden birisi de Denizli’dir.” şeklinde konuştu.

Vali Demir, hayvancılık gibi diğer alanlarda da yapılan toplantılarda alınan kararların takip edilerek uygulamaya geçirileceğini sözlerine ekledi. Ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu, sektördeki gelişmeler hakkında bir sunum yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: