Denizli traverteni tescillendi

Türkiye'nin mermer ihracatının yüzde 14’ünün yapıldığı Denizli’de travertenin tescili yaptırıldı. Denizli’nin doğal ürünü travertene “Denizli...

Türkiye'nin mermer ihracatının yüzde 14’ünün yapıldığı Denizli’de travertenin tescili yaptırıldı. Denizli’nin doğal ürünü travertene “Denizli Traverteni” menşei adıyla coğrafi işaret belgesi alınması dolayısıyla tanıtım toplantısı ve patent-marka konulu panel düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, DTO Başkanı Necdet Özer, belediye başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve mermerciler katıldı.

Reklam
Reklam

Panelin açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Özer, dünyanın küçüldüğü günümüzde, ülkeler arasındaki finansal ve mal ticaretindeki küreselleşmenin yanı sıra üretimde de küreselleşme olgusunun da ortaya çıktığını söyledi. Böyle bir zamanda geleneksel yöntemlerle yeni atılımlar yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Özer, “Uluslararası piyasaların rekabetçi yapısına uygun dinamik yöntemlerle hareket etmeliyiz. Denizli, bugünkü gelişimini, diğer illere göre farklı konumunu, sahip olduğu gücüyle, ihracata dayalı üretim yaparak sağlamıştır. Dünya piyasalarına entegre olmuş bu yapının devamı için üretim yanında sahip olunan doğal değerlerin iyi korunması, AR-GE ve markalaşmanın gerekli olduğunun önemi tartışılmazdır.” dedi.

Denizli’nin, dünyaca ünlü Pamukkale’nin etrafında bulunan Çürüksu Vadisi'ndeki büyük bir bölgede, dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan önemli bir doğal taş ürününe ev sahipliği yaptığını belirten Özer, “Bu ürün, ‘traverten’ olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bu doğal taş, dokusu ve kalitesiyle Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla travertenin en yoğun üretiminin yapıldığı yer de Denizli bölgesidir. İşte böyle bir ilde DTO 14 bin 400 üyesi, 29 meslek grubunda mermer ve traverten sektörünün de içinde bulunduğu yaklaşık 100 meslek dalını bünyesinden barındıran, ayrıca 192 kişilik meslek komitesi ve 82 meclis üyesiyle sosyal sorumluluk projelerinde görev alan bir kurum olarak, üyelerimizin temsil ettikleri sektörlere hizmet sunuyor. Buradan yola çıkarak traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, ‘Denizli Traverteni’ olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için DTO olarak, 2008 yılı Ocak ayında başlayan çalışmalarımız, 2011 yılı sonunda sonuçlanmış ve Türk Patent Enstitüsü’ne ‘Denizli Traverteni’ menşei adıyla tescili yaptırılmıştır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tescilin, Denizli’de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inandığını vurgulayan Özer, “Denizli Traverteni adı ve sembolünün kullanılması, sektöre, Türkiye’de ve dünyada daha katma değerli bir tanınma getirecektir. İlimizde doğal taşın çıkarılması ve işlenmesi faaliyetlerini içine alan mermer sektörümüz, Denizli il ekonomisi için ciddi bir istihdam kaynağıdır. Ocaklarda, fabrikalarda ve atölyelerde 160’ı mühendis olmak üzere toplamda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Dünya mermer rezervinin yüzde 40’ını bünyesinde bulunduran ülkemiz, mermer üretiminde 2011 verileri sonucu dünyada 5. sırada yer almaktadır. Ülkemizin mermer ihracatı 2011 yılı sonunda 2 milyar doları yakalamıştır. Ülkemizin ilk etaptaki hedefi 2.5 milyar dolar olsa da bu sektörün dünyada satış rakamlarına baktığımızda 20 milyar dolar olduğunu görmekteyiz. Demek ki bu rakamları rezerv oranlarına kıyasladığımızda 20 milyar doların yüzde 40’ı olan karşılığı 8 milyar dolar olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Denizli’nin mermer ihracatının 268 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2.5 milyar doları aşan Denizli ihracatının yaklaşık yüzde 10’una tekabül ettiğini anlatan Özer, şunları kaydetti: “Dünya doğal taş ticaretine ilişkin projeksiyonlarda önemli artışlar göze çarpmaktadır. Projeksiyonlar, 2003 yılında yaklaşık 75 milyon ton olan dünya doğal taş üretiminin 2010 yılında 116 milyon tona çıktığı, 2025 yılında ise 320 milyon tona çıkacağını göstermektedir. 2002 yılında yaklaşık 736 milyon metrekare olan dünya doğal taş tüketiminin 2010 yılında 1.2 milyar metrekareye 2025 yılında ise 3.4 milyar metrekareye çıkacağı tahmin edilmektedir. İtalya ve İspanya gibi başı çeken ülkelerde rezervlerin azalması, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde ise esas olarak granit üretilmesi nedeniyle Türkiye’nin sahip olduğu mermer ve traverten rezervlerinin giderek daha da önem kazanacağı ve dünya ticaretinden alacağı payın artacağı düşünülmektedir.”

Düzenlenen panelin ardından, DTO Başkanı Necdet Özer, Vali Abdülkadir Demir’e “Denizli Traverteni” logolu plaket takdim etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: