Denizli yüzde 51 artan ihracatıyla ikinci sıraya yerleşti

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, ilde geçen mayıs ayında, 2010 yılının...

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, ilde geçen mayıs ayında, 2010 yılının aynı ayına göre ihracat artış oranının 51’e çıktığını, böylece ikinci sıraya yerleştiğini söyledi.
Denizli’nin 2011 Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Kocasert, Türkiye ekonomisinin en temel problemlerinden birinin cari açık olduğunu ifade ederek, “Cari açık, geçen mayıs ayında tahminlerin çok üstünde çıkmıştır. Türkiye ekonomisinin büyüme lokomotifi ihracat olmak zorunda, zira cari açıktaki en büyük pay dış ticaretin. İhracatı özendiren, ithalatı ise mümkün olduğunca dizginleyecek politikaların güçlendirilmesi gerekiyor. Yıllardır ihracatçılar olarak, aşırı değerli TL’ye dikkatleri çekmeye çalıştık. Kurda ani düşüşleri istemediğimiz gibi hızlı yükselişleri de arzu etmeyiz. Kurun şu andaki seviyesi aslına bakarsanız uygundur, hattâ bu şekilde devam ederse önümüzdeki aylarda hem dış ticaret dengesinin hem de cari dengenin daha makul düzeylere geleceğini öngörmek mümkün.” dedi.
İhracatçıların ana pazarının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olduğunu dile getiren DENİB Başkanı Kocasert, “Özellikle komşumuz Yunanistan merkezli sıkıntılar, AB ekonomisinin de problem yaşamasına neden olabilir. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde Avrupa ekonomisi yeni bir krizle başetmek zorunda kalmaz. Geçen ay içinde yaşanan bir başka gelişme ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 2010 yılında en çok ihracat yapan bin firmanın açıklanması oldu. Bu listeye, Denizli’den 27 firmamız girdi; 16’sı tekstil, yedisi kablo, üçü demir ve metal, biri de çimento sektöründe faaliyet gösteriyor. Ayrıca ilk 100 firma arasında Denizli'den beş tane yer alması da ilimiz ihracatı açısından önemli bir gelişme.” şeklinde konuştu.
TİM verilerine göre mayıs ayında en çok ihracat yapan 10 il arasında Denizli’nin, ihracatını en fazla artıran ikinci il olduğunun görüldüğünü kaydeden Süleyman Kocasert, “Bu gerçekten sevindirici ve gurur verici bir gelişme. Birliğimiz tarafından kayda alınan ihracat, 2011’in ilk beş ayında 698,7 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45’lik artış olmuştur. Mayıs ayındaki ihracat 143,6 milyon dolar olup geçen yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 51’dir. Birliğimizden kayda alınan ihracatın yüzde 46,3’ünü oluşturan ilk üç üründe mayıs ayında bornoz-sabahlıkta yüzde 19,6, havluda yüzde 33,3 ve çarşaf-nevresimde yüzde 115’lik artış olmuştur.” dedi.
AB ülkelerine yapılan ihracatın 2010 Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 37,48 artarak 383 milyon 56 bin 613'ten 526 milyon 632 bin 123 dolara yükseldiğini belirten Kocasert, şunları kaydetti: “Bu rakam, toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 75,37’sini oluşturmaktadır. 2011yılının ilk beş ayında birliğimiz kanalıyla toplam 138 ülkeye yapılan ihracatta ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yüzde 35,1’lik, İtalya’ya yüzde 35,3’lük, İngiltere’ye yüzde 51,2’lik artış meydana gelmiştir. Aynı dönemdeki ihracatın yüzde 73’ü tekstil ve konfeksiyon, yüzde 4’ü madencilik ürünleri, yüzde 11’i demir ve demirdışı metaller, yüzde 12’si ise diğer sektörlerdendir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz