Denizli'de yaşı bin yılı aşan, 6,20 metrelik bir ardıç ağacı tespit edildi. Türkiye'de "kokulu ardıç" ve "kara ardıç", literatürde ise "juniperus foetidissima" ismi verilen ağaç, Çivril ilçe merkezine 8 kilometre mesafedeki Karabedirler köyünde, Hüseyin Aydemir'in tarlasının içinde bulunuyor.
Asırların şahitliğini yapan ardıç zamanla üçe ayrıldığından, içinde iki üç insan sığabilecek bir boşluk var. Burada ateş yakıldığından dolayı gövdesinde yanıklar oluşmuş. Denizli İl Özel İdaresi, ardıcın "anıt ağaç" olma özelliğinden dolayı Koruma Kurulu'na yazı yazarak çalışma başlattı. Ağacı inceleyen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çelik ise ilde şimdiye kadar 300'ün üzerinde anıt ağaç tespit edildiğini, bunun en yaşlısı olduğunu söyledi. Floristik çalışmalarla Türkiye'de bulunan 3 bine yakın bitki türü ve taksonunun yüzde 25'nin Denizli'de bulunduğunu belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Çelik, "Denizli, tür ve habitat olarak zengin bir ilimiz. Sulak, karasal ve dağlık alanlar bakımından oldukça şanslı. Daha önce yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda anıt ağacı zengini olduğunu gösterdi. Şu ana kadarki tespitlerimize göre 300'ün üzerinde anıt ağaç bulunuyor; hattâ anıt anıt ormanlar var." dedi.
Ardıçın, Türkiye'de tespit edilen en önemli ağaç türlerinden olduğunu ifade eden Çelik, "Denizli'de önemli yaşlı ağaçlar var ama şu ana kadar gördüğüm en yaşlı, heybetli ve en güzel olanı bu ağaçtır. İnceleyeceğiz, gerekirse koruma altına alarak bundan sonraki nesillere kalmasını sağlayacağız. Anıt ağaçlar, bir ülkenin kültürüdür. Altında düğünler yapılmış, askerler uğurlanmıştır. İlk gözlemime göre yaşının binin üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. Neredeyse Türklerin Anadolu'ya girişiyle aynı yaşlarda olan bir ağaç, doğal mirasımızdır." şeklinde konuştu.
Ardıçların yaşama ihtimalinin diğer yaşlı ağaçlara göre daha fazla olduğunu kaydeden Ali Çelik, "Gövdesindeki aromatik bileşenler, böcek istilalarına karşı biraz daha şanslı duruma getiriyor. Gövdesi 6,20 metre, taç çevresi ise yaklaşık 60 metre. Ortası ayrılmış; tedavi edilip sonraki nesillere aktarılması gerekir." dedi.
İl sınırları içindeki anıt ağaçların envanterini çıkardıklarını belirten Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu ise şunları söyledi: "Bütün anıt ağaçlarımızın kaydını alarak, gelecek nesillere bırakmak için çalışma başlattık. Bu ardıç da bunlardan birisi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yazı yazarak, anıt ağaçlar arasına alınmasını talep edeceğiz. İçinde ateş yakıldığı için maalesef zarar görmüş, tedavisi için ne gerekiyorsa yapacağız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz