Kekik üretim ve ihracatında dünya lideri olan Türkiye, kekik üretiminde zirai ilaç kalıntısının önüne geçmek, üretimde verimliliği arttırmak istiyor. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, kekik üretiminin başkenti Denizli’de düzenlediği, 'Kekik Paneli'nde üreticilere, “Ürününüze sahip çıkın, doğru zamanda doğru dozda ilaç kullanın, sulama ve gübrelemeye dikkat edin.” çağrısında bulundu.
Denizli Pamukkale Richmond Otel’de düzenlenen 'Kekik Paneli'ne Denizli’nin önemli kekik üretim bölgelerinden 750 civarında üretici katıldı. Panelin açılışında konuşan Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, tadıyla ve kalitesiyle dünya sofralarında yer alan Türk kekiğinin kekik üreticilerinin bilinçlenmesiyle farklılığını koruyacağını kaydetti. İhracatçı firmalarla, üreticilerin arasında bir alıcı-satıcı ilişkisinden ziyade iş ortağı ilişkisi sağlamak istediklerini anlatan Tarakçıoğlu, “Hedef kazan kazan mantığı ile her 2 tarafında hakkının eksiksiz teslim edildiği, kaliteli ile kalitesizin ayrı kefelere konduğu sistemlerin oluşturulması ile sürekliliğin ve istikrarın ön planda olduğu bir iş ortamının yaratılmasını istiyoruz." dedi.
Tarakçıoğlu, "Bu sisteme haksız kazanç elde etmek isteyenleri sokmamak her iki tarafında ortak hedefi olmalı. Bu güzel ürünün üç beş kuruş fazla kazanç uğruna feda olması riskini arttıran, ot ilacı kullanılmasındaki yanlış uygulamalar, kekiği bir gıda ürünü olarak insanların tükettiğini unutarak kirli ortamlarda işlemek ile çöpünden arındırılmasında gerekli özen gösterilmeden işletmelere yine temiz olmayan ambalajlarda ulaştırmak çözüm geliştirmemiz gereken ana konular. Maalesef bu yıl geçen yıllara oranla işletmeler daha fazla oranda çöp temizlemek için çaba sarf etti ve ne yazık ki çok defalarda bunda başarılı olamadı.” diye konuştu.
Üreticinin daha fazla kazanç elde etmek amacı ile yaptığı girişimlerin sonucunda ihracatçıların malı temizlemek için daha çok çaba sarf etmesine ve daha fazla fire vermesine yol açtığını savunan Tarakçıoğlu şöyle devam etti: “Bu da satış fiyatlarına yansıdığı için Türk kekiğinin satılmasının önüne en büyük engel olarak çıkmaya başladı. Allah’ın bir lütfu olarak ülkemizde yetişen ve kendi vatandaşlarımız ile diğer ülke vatandaşlarına en yüksek standartlarda ulaştırmaya çaba sarf ettiğimiz Türk kekiğini kalitesi ile de vazgeçilmez hale getirmek sizlerden başlayarak en sonunda pakete koyup son tüketiciye kadar uzanan bir zincirdir. Bu zincirin en başı yani sizler ne kadar özenli üretim yapar iseniz son tüketici o derece tatmin olur.”
KEKİK TÜTÜNE ALTERNATİF OLDU
Denizli’de krize giren tütün üreticilerinin 2000’li yılların başında kekik üretimine ağırlık verdiğini kaydeden Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, Denizli’de 2012 yılında 71 bin 400 dekar alanda, 12 bin 200 ton kekik üretimi yapıldığını, dünya üretiminin yüzde 60’ını Denizli’nin karşılar hale geldiğini ve kekik üretiminden yıllık 50 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi.
Kekik üreticilerine de seslenen Demir, “Kekik üretiminde ot mücadelesinin çapa ile yapalım, kimyasal ilaç ve bitki düzenleyici kesinlikle kullanmayalım. Hasatta kekik para yapıyor diye diken ve otları kekik ile birlikte hasat etmeyelim. Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim” şeklinde konuştu.
Kekik tüketicisi ülkelerin sıfır zirai ilaç kalıntılı ürün talep ettiğini ifade eden Kütaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ise ihracat yaparken çok titiz analizler yaparak kekiği ihraç ettiklerini, buna rağmen Japonya’da 0,0001 oranında zirai ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle bir parti ürünlerinin geri gönderildiğini, geri gelen ürünlerin ihraç pazarlarında Türkiye’nin itibarını kaybetmesine yol açtığını kaydetti. Gürel, “Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde zirai ilaç kalıntısı çıkması, hammadde fiyatlarının yükselmesi Fas, Peru, Şili, Meksika’nın ekmeğine yağ sürmektedir.” şeklinde konuştu.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarakçıoğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı 'Kekik Paneli'nde Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir ve Gıda Mühendisi Ufuk Begisi kekik üreticilerine doğru kekik üretimi konularında sunum yaptı.
KEKİK ÜRETİMİ VE İHRACATI
Dünyada talep gören önemli tıbbi ve aromatik ürünler arasında kekik de yer almakta ve Türkiye, dünya kekik ticaretinin yaklaşık yüzde 70’ini elinde bulundurmaktadır. Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kullanım alanının yaygınlaşmasıyla kekiğe olan talep daha da artmıştır. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getirmiştir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz