Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, "Okul sütü programları çocukların ileri yaşlardaki osteoporoz riskini azaltmaktadır" dedi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Acıpayam Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen "Süt Endüstrisinde Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu", PAÜ Kongre Kültür Merkezi'nde başladı.
Açılışta konuşan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, süt konusunun Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirterek, süt teknolojisinin özellikle Avrupa'da geliştiğini, Türkiye'de de önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Bu alanda ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bağcı, "Üniversite olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Üniversitemizde süt teknolojisini üreticilere tanıtmak ve ambalajlı süt kullanımı hakkında halkı bilinçlendirmek için birtakım çalışmalar da yürütmekteyiz" dedi.
-"Okul sütü uygulaması önemlidir"-
Daha sonra oturum başkanlığını PAÜ Rektörü Prof. Dr. Bağcı'nın yaptığı panele geçildi.
Panelist Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirci, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun dünya çapında 200 milyon bireyi etkileyen en yaygın kemik hastalığı olduğunu belirterek, bu hastalığın kalça kırıkları ya da kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini kaydetti.
Gençlikte toplam iskelet kütlesinin yaklaşık yüzde 45 veya daha fazlası tamamlanmış olacağı için genç yaşta süt içilmesi gerektiğine değinen Demirci, "Gençlik döneminde iskelet kütlesindeki olağan üstü artış ve kalsiyumun az verimli emilimi, 9-18 yaş arası gençler için günlük 1300 miligram kalsiyum alımını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada okul sütü uygulaması önemlidir" dedi.
Yüksek oranda kalsiyum alımının osteoporozun önlenmesinde çok önemli payı bulunduğunu kaydeden Demirci, şöyle konuştu:
"Süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması herkes için önemlidir. Eğer yeterli kalsiyum alınmazsa kan için gerekli kalsiyum kemikten alınır ve dolayısıyla kemik kütlesindeki kayıp çok daha belirgin hale gelir. Gelişmiş ülkelerde içme sütünün yılda kişi başına tüketimi 100-150 litre olurken ülkemizde tüketim 24 litredir. Okul sütü programları çocukların ileri yaşlardaki osteoporoz riskini azaltmaktadır. Bu kişi başı süt tüketiminin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasına da hizmet edecektir."
Demirci, kadınlar arasında osteoporoza bağlı kırık meydana gelme riskinin yüzde 40'a yakınken, bu riskin erkeklerde sadece yüzde 13 olduğunu ifade ederek, "Yaşın ilerlemesine paralel olarak hastalığa yakalananların oranı da giderek artmaktadır. Bu hastalığın tam bir tedavisi olmayıp hastalık görüldükten sonra yapılacak en önemli iş daha fazla ilerlemesini önlemek için gerekli önlemleri almaktır. Osteoporoz çok nedenli bir hastalık olup genetik faktörler egzersiz yetersizliği ve beslenme bunların en etkili olanlarıdır" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İnternational Dairy Federation'un desteklediği ve iki gün sürecek sempozyumda 53 üniversite, yedi kamu kuruluşu ve altı özel kuruluştan toplam 270 katılımcı süt konusunu ele alacak.
Muhabir: Fatma Karakış / Mustafa Dermencioğlu / Halil Şahin
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz