Denizlili erkekler horluyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, Denizli'de erkeklerin yüzde 30'unun, kadınların da yüzde 9'unun horladığı tespit edildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan PAÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Orhan Kara, horlamanın uykuda ortaya çıkan gürültülü, rahatsız edici solunum sesleri olduğunu belirterek, "Horlama sesi hafif şiddetle olabileceği gibi, aynı odayı paylaşanları hatta komşuları uyutmayacak kadar şiddetli de olabilir. Horlama, sıklıkla kişinin kendisinden çok birlikte uyuyanları rahatsız eder. Sürekli horlayan kişilerle aynı yatağı paylaşmak durumunda olanlar, horlayan kişiden daha erken uykuya yatmak, kulak tıkacı takmak, uyku ilaçları kullanmak ya da ayrı odada uyumak gibi çözümler geliştirmişlerdir. Bu nedenle horlama öncelikle sosyal bir problem olarak horlayanların karşısına çıkmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Horlamanın sadece bir sosyal şikayet olmaktan öte uykuda tıkayıcı solunum durması hastalığının en önemli belirtisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kara, bu hastalarda gece şiddetli horlama olduğunu söyledi. Horlamalar arasında hastanın nefesinin kesildiğini belirten Doç. Dr. Kara, "Bu hastalar gündüz sürekli uyuklarlar. Bu nedenle uzun yolda araba kullanırlarsa uyuyakalıp kaza yapabilirler. İş kazalarına sebep olabilirler. Gündüz verimlilikleri düşüktür. Sabahları baş ağrısı ve ağız kuruluğu şikayetleri vardır. Bu durum hipertansiyon, koroner kalp hastalığı ve felçlere yol açabilir. Bu hastalarda gece sık tuvalete gitme, yatağa işeme ve cinsel fonksiyon bozukluklarına da rastlanabilir" diye konuştu.

Horlamanın erkeklerde kadınlara göre dört kat daha fazla olup, şişmanlık, yaş, alkol ve sigara kullanımıyla arttığına değinen Kara, "Horlama her yaşta bir hastalığın işareti olabilir. Bu nedenle horlayan gerek çocuk gerekse de erişkinler bir kulak burun boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Bu hastalar hastanede bir gece yatırılarak yapılan ve polisomnografi denilen bilgisayarlı cihazla tetkik edilmelidir. Bu inceleme sonucuna göre tedavi planlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim dalında 2 adet polisomnografi cihazı olduğu ve hastaların bir gece hastanede uyuyarak horlama ve diğer şikayetlerinin incelendiği ve test sonucuna göre gerekli tedavilerin yapıldığı kaydedildi. Bu hastalardan sadece horlama şikayeti saptanan erişkin hastalar, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB bölümünde radyodalgaları üreten bir cihaz yardımıyla yapılan birkaç dakika süren ağrısız bir uygulamayla horlama şikayetlerinden kurtulabiliyor.

Anahtar Kelimeler: