Denizlili Firma Su Kanalının Düşük Maliyetli Temizliği İçin Sistem Geliştirdi

Denizli’de bir firma, su kanallarının temizliği için harcanan yıllık 100 bin TL’yi 10 bin TL’ye...

Denizli’de bir firma, su kanallarının temizliği için harcanan yıllık 100 bin TL’yi 10 bin TL’ye düşüren bir sistem geliştirdi.

Denizli’de Gökpınar Sulama Birliği’ne ait olan Çürüksu Sol Sahil Ana Kanalı’nın temizliği için her yıl harcanan 100 bin TL, Hidroelektrik Santral ile elektrik üretimi yapan firmanın geliştirdiği sistemle 10 bin TL’ye düşürüldü. Su kanallarının temizliğinde kullanılan kepçelerin kanala zarar vermesi ve su kanallarında oluşan çatlaklar nedeniyle suyun verimli kullanılamaması üzerine harekete geçen Denizli Elektrik Üretim Şirketi, traktörün önüne monte ettiği özel sistemle hem su kanalını daha hızlı temizliyor hem de büyük ekonomik maliyetin önüne geçiyor.

Reklam
Reklam

Türkiye’de bu güne kadar su kanallarının yüksek maliyetle temizlendiğini belirten Denizli Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ege, “Çürüksü Sol Sahil Ana Kanalı 24 kilometre uzunluğundadır. Bu kanal 1950 yıllarında yapılmış. O yıllardan bu yıllara kadar iki defa bakım ve onarım yapılmasına rağmen temizliği çok güç ve büyük maliyetler getirmektedir. Şirket olarak 2009 yılından bu yana kanal temizliğini sulama birliği ile birlikte yapmaktayız. Türkiye’de sulama kanalları bu tür iş birliği ile temizlenmektedir” dedi.

İş makinelerinin beton kanallara önemli zararlar verdiğini ifade eden Ege, “Çatlaklıktan su giriyor. Bununla birlikte otlar çıkıyordu ve betonları da patlatıyordu. Bu da büyük maliyetlere ve su kayıplarına neden oluyordu. Bizler şirket olarak bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşündük. Sulama birliği kepçeler ile 7 kilometrelik hattı aşağı yukarı bir ayda yapabiliyordu. Tüm maliyeti yıl boyunca 100 bin TL idi. Bunu yaptığımız bu sistemle 10 bin TL’ye indirdik. 3 gün içerisinde kanalın 7 kilometrelik alanı temizlenebiliyor. Yanı bıçaklı ve altı hareketli parçalar sayesinde traktör kanala giriyor ve temizliği yapıyor. Bu sayede suyun daha verimli kullanılması ve akışının hızlı olması sağlanıyor. Umut ediyoruz ki bütün Türkiye’de yaygın hale gelir. Daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde ekonomiye ve ülkemize katkıda bulunmuş oluruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: