Denktaş, ABD'ye yüklendi

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston'un son açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin Kıbrıs'ta yanlış siyaset sürdürmeye devam ettiği görüşünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezin'den (DAU-KAEM) bir heyeti kabulü sırasında basına açıklama yaptı. Thomas Weston'un son açıklamalarına değinen Denktaş, Weston'un ABD'nin 40 yıldır sürdürdüğü yanlış siyaseti korumaya çalıştığı şeklindeki görüşünü ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Mehmet Ali Talat'a "Mr. Prime Minister (Başbakan)" demesine Rum Lider Tasos Papadopulos'un tepkisini hatırlatan Denktaş, ABD sözcüsünün "Hayır, biz öyle demek istememiştik" demeye zorlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Denktaş, sözcünün "Siyasetimiz değişmemiştir" demesiyle ABD'nin Rum kesmini Kıbrıs'ın meşru hükümeti kabul ederek, Kıbrıs meselesinin halledilmesini önlediğini ve 40 yıldır sürdürdüğü yanlış siyaseti devam ettirdiğini söyledi.

Referandum sonuçlarına bakılarak, Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ni temsil edemeyeceklerinin, bütün Kıbrıs için konuşamayacaklarının, bütün Kıbrıs'ın temsilcisi olamayacaklarının teslim edilmesini beklediğini ifade eden Denktaş, "Ümit ederdik ki Rumlar'ı bizimle eşit şartlarda ortaklığa motive edecek yeni bir durum yaratsın. Biz bunu beklerdik" dedi.

Cezanın hafifletmesi bir yana, cezanın kendisinin yasadışı ve gereksiz olduğunu, yanlış olduğunu ve tümüyle kaldırılması gerektiğini vurgulayan Denktaş, "Bunun yerine bize şekerlemeler dağıtmak suretiyle 'Yerinizde oturunuz' demektedirler" dedi.

Weston'un, "Referandum neticesi Kıbrıs Türkleri'nin ayrı devlet, ayrı egemenlik istemediklerini kanıtlamıştır" açıklamasının "büyük ayıp ve büyük bir devletin temsilcisine yakışmayacak bir yalan olduğunu" söyleyen Denktaş, referandumun devleti isteyip istememe veya egemenliği isteyip istememe üzerine yapılmadığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Denktaş, referandumun 9 bin sayfalık bir metin üzerine zorla, rüşvetle yapılan bir referandum olduğu şeklinde iddiada bulundu. Denktaş, planda her iki taraftan birinin "hayır" demesi halinde planın hükmünün kalkacağını belirten bir maddenin de bulunduğunu ve referandumda bunun da oylandığını söyledi.

Denktaş, "Sayın Weston'un tefsiri yalandır, yanlıştır kasıtlıdır. Kıbrıs Türkü devletine, egemenliğine sahip çıkarak; ortaklığa, barışa hazırdır" diye konuştu. Denktaş, referandum olgusuna değinerek, "Referandum olgusu Kıbrıs'ta, Kıbrıs'ın kaderini tayinde self determinasyon hakkına sahip iki ayrı halkın varlığını vurgular. Referandum bu hakkı olan insanlarla yapılır. Bu memleketin kaderini tayin için halklara verilen bir haktır. Kıbrıs'ta iki halkın varlığını böylelikle teyit etmişlerdir" şeklinde devam etti.
Denktaş, evet diyenlerin büyük çoğunluğunun devletine sahip çıkmak için oy verdiğini söyledi.