Denktaş: Çözümden uzaklaşılıyor

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, "Rum tarafının uluslararası camiadan aldığı cesaretle çözümden her geçen gün daha fazla uzaklaştığını, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Kıbrıs'ta çözümü engelleyerek bekleme niyetinde olduğunu söyledi.

Kıbrıs'ı ziyaret eden AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i kabul eden Denktaş, Rumlara ait 20 TIR'lık malın 5 TIR'ının dün yanlışlıkla Gazimağusa Limanı'na geldiğini, iyi niyetle herhangi bir işlem yapmadan malın Lefkoşa'dan Rum tarafına geçişine izin verdiklerini, ancak Rumların bunu geri çevirdiğini anımsatan Denktaş, "Şu anda el mi koyalım Romanya'ya geri mi gönderelim konusunda düşünmekte olduğumuzu Olli Rehn'e aktardım" dedi.

Reklam
Reklam

Serdar Denktaş, görüşmede, mal-mülk konusunun hiçbir şekilde çözüme yardımcı olmadığını ve kapsamlı bir çözümden önce davalar yoluyla bu sorunun çözülemeyeceğini, kısa süre sonra Kıbrıs Türk ve Rum tarafından onbinlerce davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) önünde birikebileceğini anlattığını belirtti.

Rum kesimindeki ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Türk tarafına "Annan planının mülklerle ilgili bölümünü tek taraflı uygulamaya koyun" çağrısı yaptığına işaret eden Denktaş, Rum yönetimi lideri Papadopulos'un da bunun üzerine, "Türk tarafı mülk rejimini uygulamaya koyarsa bu savaş sebebi sayılır" dediğini ifade etti ve KKTC'de "Annan planını tek taraflı uygulamaya koyalım" diyen siyasilerin Papadopulos'un sözlerini iyi duymalarını istedi.

Papadopulos'un, Kıbrıs'ta çözümü engelleyerek bekleme niyetinde olduğunu kaydeden Denktaş, uluslararası camianın açıkça Papadopulos'u cesaretlendirdiğini, bunu AB yetkilisine de anlattıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Vatandaşlara, Rum tarafından gönderilecek celpnameleri almamaları yönündeki çağrısını yineleyen Denktaş, Rum celpnamelerinin güvenlik birimlerine bildirilmesi için çok kısa süre içinde acil bir telefon hattının kurulacağını açıkladı.

"Sakin olalım ve celpnameleri kabul etmeyelim" diyen Denktaş, yatırımların sürdürülmesini istedi.