Denktaş: 'Egemenlikte ölçü kararlılıktır'

Antalya (AA) - KKTC Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, egemenlik meselesinde, bağımsızlık konusunda ve milli davalarda ölçünün iyi niyet değil, milli kararlılık olduğunu belirterek, "Lütfen, artık AB'ye kırmızı çizgi nedir söyleyiniz ki onun altına itemeyeceklerini bilsinler" dedi.

Denktaş, Kıbrıs Türk Kültür Derneği ve Türk Ocakları Antalya Şubesi'nin düzenlediği, "Kıbrıs'ta Son Gelişmeler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs'ın "et ve tırnak" gibi olduğunu söyledi.

Annan Planı'nın kalp ameliyatı olduğu bir dönemde ortaya çıktığını anımsatan Denktaş, "Uluslararası ilişkilerde kalleşliğe, yalana hazır olacaksınız, iyi niyetle bir şey halledilmez, milli davalardan vazgeçilmez" dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs konusundaki "kırmızı çizgilerin" ne olduğunun söylenmediğine dikkati çeken Denktaş, "Nedir bizim kırmızı çizgimiz? Söyleyemiyor. Allah'tan Sayın Talat'ı kabul ettiğinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kırmızı çizgimizi, milli formülü dünyaya duyurdu" dedi.

Denktaş, "Devletin milli formülü var, oy birliğiyle alınan kararı var, Hükümet'in nesi var 'uzlaşma isteriz' demenin ötesinde bilemeyiz. Bilinmiyor... Lütfen artık AB'ye kırmızı çizgi nedir söyleyiniz. Söyleyiniz ki sizi onun altına itemeyeceklerini bilsinler" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam'da partililere yönelik yaptığı konuşmaya da değinen Denktaş, şunları kaydetti:

"Erdoğan, bize biraz beddua ettikten sonra zararı yok, 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne sahip çıktık, yatırım yaptık, itibarımız artmıştır, felaket yoktur, bir şey kaybetmedik' diye beyanat yaptığında alkıştan ortalık yıkıldı. Demek ki o partililer de sizin gibi, benim gibi Kıbrıs denilince heyecanlanıyor. Milli bir dava olduğuna inanıyor. O insanlar o heyecandan sonra Kıbrıs'ın kaybedildiğini görürlerse ne yaparlar? Bizim temennimiz, madem ki Kıbrıs bir milli davadır, diğer partilerle işbirliği yapıp, oy birliğiyle alınan kararları desteklemeleridir. AB'ye kırmızı çizgiyi duyurmalarıdır. Egemenlik meselesinde bağımsızlık konusunda, milli davalarda iyi niyet
değildir ölçü, milli kararlılıktır. 'Dokunamazsın egemenliğime' demektir, Atatürk'ün dediği gibi."

Reklam
Reklam