LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için doğrudan görüşmeleri sürdüren Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la Paris'te yaptıkları değerlendirmelerin ardından yarın yine biraraya gelecek.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun gözetiminde yaklaşık 8 aydır ara bölgedeki BM Konferans Merkezi'nde doğrudan görüşmeleri sürdüren Denktaş ile Klerides, yarın 53. görüşmeyi gerçekleştirecek. Görüşme saat 10.00'da başlayacak.
Bu arada Rum basını, Denktaş ile Klerides arasındaki görüşmeler ve Paris zirvesiyle New York arasındaki süreçle ilgili değişik yorum ve iddialarda bulunmaya devam ediyor.
İki liderle Paris'te görüşen Annan'ın, Denktaş ile Klerides'e esneklik göstermeleri için telkinde bulunduğunu ve yıl sonuna kadar çıkmazın kırılacağı umudunda olduğunu yazan Rum basını, doğrudan görüşmelerin bundan sonraki bölümünde özellikle egemenlik konusunda sert bir mücadele beklendiğini kaydetti.
Rum tarafında yayınlanan Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, görüş farklılıkları arasında köprü kurulması için KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides'e bazı temel konular üzerinde esneklik göstermeleri yolunda net öğütlerde bulunduğunu yazdı.
Söz konusu haberi, "Annan'dan Klerides ve Denktaş'a Tavizler İçin Öğütler -Kıbrıslı Türklere Toprak Konusunda, Bizlere Egemenlikte" başlığıyla manşetten veren gazete, Annan'ın Denktaş'ı, "toprak konularında daha yapıcı olmaya, iki devlette ısrar etmemeye" davet ettiğini, Rum tarafına da "yetkilerle ve özellikle dönüşümlü başkanlıkla ilgili konuları farklı bir yaklaşımla göğüslemesi" çağrısı yaptığını savundu. Gazete, BM Genel Sekreteri'nin bu müdahalesiyle temel konularda ve somut olarak egemenlik ve toprak konularında özlü bir al-ver koşullları yaratmaya çalıştığını ileri sürdü.
Bugünkü manşet haberini "20 Günde İlerleme, Aralık'ta Çözüm" başlığını kullanarak veren Alithia gazetesi ise, Annan'ın yıl sonuna kadar Kıbrıs konusunda çıkmazın kırılacağı umudunda olduğunu savundu.
"Herşey Egemenlik İçin" başlığını kullanan Politis gazetesi ise, Annan'ın New York'ta 3 Ekim'de iki liderle yapacağı yeni toplantıya kadar Klerides ile Denktaş arasında bundan sonra yapılacak doğrudan görüşmelerde egemenlik konusunda çok sert bir mücadele beklendiğini yazdı.
Denktaş'ın son günlerde egemenlik konusunda sesini yükselttiğini kaydeden gazete, "Denktaş'ın böylece, görüşmelerde en yüksek taleplerde ısrar edeceğini ortaya koyduğunu" savundu. Gazete, Klerides'in izleyeceği yolun ise, BM Genel Sekreteri'nin telkini doğrultusunda "egemenlik konusunun merkezi hükümet ve federal devletçiklerin yetkilerinden ayrılması ve yetkiler konusunda daha büyük esneklik gösterilmesi yönünde" olacağını iddia etti.
PAPAPETRU'NUN AÇIKLAMASI TARTIŞMA YARATTI Öte yandan Simerini, Rum Sözcü Mihalis Papapetru'nun, Merkezi hükümetin ve federal devletçiklerin yetkileri ile güvenlik konularında Kıbrıs Rum ve Türk tarafı arasındaki görüş ayrılıklarında daralma bulunduğu ve Rum Ulusal Konseyi'nin bundan haberdar olduğu şeklindeki açıklamasının karmaşaya neden olduğunu yazdı.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın görüş farklılıkları daralan konulardan söz ettiğini yazan gazete Rum Hükümet Sözcüsü'nün de paralel açıklamada bulunmasının ve hatta Rum Ulusal Konseyi'nin bundan haberdar olduğunu ifade etmesinin tepkilere neden olduğunu kaydetti.
Gazete, bu açıklamadan birkaç saat sonra Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides'in bir demeç verdiğini ve taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının daralmasının geçmişte kaldığını söylediğini bildirdi.
Gazete, görüşlerine başvurduğu Rum Ulusal Konseyi üyelerinin, Güvenlik konusunda Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides tarafından kendilerine bilgi verildiğini doğruladıklarını, ancak merkezi hükümet ve federal devletçiklerin yetkileri konusundaki görüş ayrılıklarının daraldığı konusunda belirsizlik bulunduğunu söylediklerini, özellikle muhalefete mensup üyelerin, Klerides tarafından kendilerine yeterli aydınlatma yapılmadığı konusunda eleştiriler yönelttiklerini kaydetti.
Simerini New York'a ayrılmasından kısa bir süre önce konu hakkında bir demeç veren Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides'in, "Görüş ayrılıklarının daralması son zamanlarda değil, geçmişte olan birşeydir. Denktaş bunlardan geri adım attı. Bu aşamada, sorunun çözümü için Türk tarafında herhangi bir arzu görülmediği için Kıbrıs konusunda herhangi bir ilerleme yoktur" iddiasında bulunduğunu ekledi.