MERSİN (İHA) - Kapatılan DEP'in eski Milletvekili Orhan Doğan, Demokratik Toplum Hareketi'nin (DTH) Türkiye partisi olacağını söyledi. Doğan, bu girişimin Türkiye partisi olamayacağı yönündeki eleştirileri cevaplandırarak, "HEP'ten DEHAP'a Kürt siyasetinde yer alan partiler, düşük yoğunluklu savaş döneminin partileriydi diyebiliriz. Biz ise düşük yoğunluklu barış döneminin partisi olacağız. DTH Türkiye partisi olacaktır" dedi.
Eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın öncülüğünde oluşan Demokratik Toplum Hareketi Girişimi, partileşme sürecindeki arayışlarını sürdürüyor. Girişim Koordinasyon Kurulu, bu kapsamdaki 3. il toplantısını Mersin'de yaptı. Bu sabah başlayan toplantıya, cezaevinden çıkan 4 eski milletvekilinin yanı sıra eski Milletvekili Ahmet Türk, HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak, HEP eski Genel Başkanı Feridun Yazar, Abdullah Öcalan'ın kız kardeşi Havva Keser ile Akdeniz eski Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk de katıldı. Toplantıya sol ve Kürt siyasetinden birçok temsilcinin davet edildiği gözlendi.
2 gün sürecek toplantının bugün yapılan bölümü, Taksim Group Otel'de gerçekleştirildi. Feridun Yazar'ın yönettiği toplantıda, "DTH Girişimi'nin Genel Yaklaşım ve İlkeleri" tartışıldı. Akşam saatlerine kadar devam eden toplantıda, metne dökülen yaklaşım ve ilkeler Orhan Doğan tarafından okundu.
Demokratik Toplum Hareketi'nin demokrasiyi geleceğe ötelemeyen yeni bir siyasal anlayışla yola çıktığını belirten Doğan, "DTH, HEP'ten DEHAP'a Kürt siyasetinde yer alan partilerin restorasyonunu hedeflememektedir. Onları dışlamamakla birlikte, yeni açılımlar hedefliyoruz. Onların mirasını kabul etmekle birlikte, geçmişi tekrarlamayacağımızın bilinmesi gerekir. Kürt siyasetinde yer alan partiler son dönemde çeşitli nedenlere bağlı olarak taban yitirmişlerdir. Yeniden bir yapılanma kaçınılmazdır. DTH, halk ve aydınlarla birlikte bu yapılanmanın çerçevesini çizecek ve sonunda partileşecektir" dedi.
Türkiye'deki değişim ve dönüşümlerin AB gibi dış dinamiklerin etkisiyle gelişmekte olduğunu ifade eden Doğan, "Dış dinamiklerle gelen değişim ve dönüşüm, yüzeysel ve sancılı gelişimini getiriyor. Halbuki değişim ve dönüşüm, bu sürecin daha çok iç toplumsal dinamiklerle yürütülmesini zorunlu kılmaktadır. Türkiye'de siyaset kurumunun aktörleri insan ve toplumu esas almak yerine devleti hedeflemektedir. Devleti ele geçirip rant elde etmeyi hedefleyen partiler devlet partisi olmaktan öteye geçemedikleri için, demokrasi hep geride kalmıştır" diye konuştu.
DTH'nin Türkiye partisi olacağını söyleyen Orhan Doğan, bazı köşe yazarlarının bu ifadeye yönelik eleştirilerini de yanıtladı. Bazı köşe yazarları, "10 yıl önce de Türkiye partisi olacağız diyorlardı. Bırakın Türkiye'yi Kürt partisi bile olamazlar" dediğini hatırlatan Doğan, "Biz Türkiye partisi olacağız. 12 yıllık süreçte yer alan partiler düşük yoğunluklu savaş dönemini yaşadılar. Bu nedenle belki de gerekli açılımları yapamadılar. Ama biz düşük yoğunluklu barış döneminin partisi olacağız ve Türkiye partisi olmayı başaracağız" şeklinde konuştu.
Toplantının bundan sonraki bölümü ise basına kapalı olarak yapıldı.