DEP'in eski vekilleri 3. kez yargılanıyor

ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın 3. kez yargılanmalarına bugün devam edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına Zana, Doğan, Dicle ve Sadak ile birlikte sanık avukatları ve yabancı gözlemciler katıldı. Duruşmada Zana ve arkadaşları savunma yaptı. Zana ve arkadaşları suçlamaları reddederek, kendileriyle ilgili Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına göre adil bir yargılama istediklerini söylediler. Duruşmada söz alan avukat Yusuf Alataş, 3. kez yapılacak yargılamada, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapılan değişiklikler ile bu yasaların 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe gireceğinin göz önünde bulundurulmasını istedi.
Duruşma, bazı eksikliklerin giderilmesi için 22 Nisan 2005 tarihine ertelendi.

Reklam
Reklam

Öte yandan duruşmaya seminerde olan Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz katılmazken, yerine Süreyya Gönül başkanlık etti. Sanıkların savunmaları sırasında Başkan Gönül, Orhan Doğan'a, bir gazetede yayınlanan röportajını hatırlatarak, "2 gündür gazetelerde okuyoruz. Bugünkü savunmanızda ne diyeceksiniz?" şeklinde espri yaptı.

DAVANIN SÜRECİ Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in liderlerinden aldığı talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle TCK'nın "yasadışı örgüt üyeliği" fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun "ceza artırımını" öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bu kararı onadı.

Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Zana, Doğan ve Dicle, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alındı, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konuldu. Sadak ise 1 Temmuz 1994 tarihinde gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı. Eski DEP milletvekilleri 1996 yılında AİHM'ye başvurdu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak DGM'lerin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek, Türkiye'nin sanıklara 25 bin ABD Doları, mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD Doları ödemesine karar verdi.

Reklam
Reklam

3. KEZ, BU SEFER AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketi ile AİHM'nin verdiği kararlar yeniden yargılama sebebi sayılmıştı. Bunun üzerine eski DEP milletvekilleri avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma istemiyle Ankara 1 No'lu DGM'ye başvuruda bulundu. Ankara DGM de talebi yerinde bularak eski DEP milletvekillerinin yeniden yargılanmasına karar verdi. 13 duruşma süren davada Ankara DGM, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri hakkında eski kararın tasdiki yönünde karar verdi. Yargıtay'a temyize giden dava sürecinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP milletvekilleri ile ilgili kararın usulden bozulmasını istedi. Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri avukatları aracılığıyla Yargıtay'a başvurarak tahliyelerini istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de eski DEP milletvekillerinin bu talebini değerlendirerek, 9 Haziran'da serbest bırakılmalarına karar vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı usul yönünden bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.
Zana ve arkadaşlarının daha önceki 2 yargılamaları DGM'de yapılırken, 3. yargılama DGM'lerin kapatılmasının ardından yeni kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.

Reklam
Reklam