Depolardan Tarih Çıktı

- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla çürümeye terk edilmiş 346 bin kitap ve çok sayıda resim ile fotoğraf

- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla çürümeye terk edilmiş 346 bin kitap ve çok sayıda resim ile fotoğraf çalışması 2013 yılında açığa çıkarılmış, böylece tarihi bir çalışmaya imza atılmıştı. Bakan Ömer Çelik, bugün o çalışma sırasında depolarda kaderine terk edilmiş olarak bulunan Türk Ocağı Koleksiyonu'na ait önemli eserlerden oluşan serginin açılışını gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Milli benliğimizin yeniden şahlanışında büyük emekleri olan Türk Ocaklarına ait koleksiyona maalesef 12 Eylül 1980 darbesinden sonra el konulmuş ve çürümeye terk edilmiştir. Bu koleksiyonun milli kültürümüze yeniden kazandırılmasından mutluyuz" diyerek, "Depolarda yok olmaya yüz tutan parçalar arasında 1976'da Milli Kütüphaneye devredilen ve Cumhuriyet dönemine dair önemli anlarda rol oynayan Türk Ocağı'na ait koleksiyonun, yaklaşık 40 bin kitap ile yüzlerce Osmanlıca eserden oluşan yapıtlarından bazıları yer alıyor. Türk Ocağı Koleksiyonları, darbeler yüzünden yıllarca depolarda çürümeye terk edildi. Bugün çok önemli bir koleksiyonu milli kültürümüze yeniden kazandırmanın, hayata döndürmenin sevincini yaşıyoruz. Milli benliğimizin yeniden şahlanışında büyük emekleri olan Türk Ocaklarına ait koleksiyona maalesef 12 Eylül 1980 darbesinden sonra el konulmuş ve yıllarca sahipsiz bırakılarak depolarda çürümeye terk edilmişti. Buradan bir kere daha şu tespiti yapmamız gerekiyor: Bu askeri darbeleri vatan millet adına yaptıklarını söyleyenlerin aslında, millete ait bütün değerlere düşmanlık ettiklerinin bir örneğidir bu koleksiyonların depolarda çürümeye terk edilmiş olması. Bu darbelerin hiçbir gerekçesinin vatanla, milletle, savunulacak tarafı yoktur. İçinde kültür düşmanlığından millet düşmanlığına kadar her şeyi barındıran operasyonlardır bunlar. Ben göreve gelir gelmez Milli Kütüphane depoları hakkında detaylı raporlar istedim. Bunun neticesinde arkadaşlarımız on yılların ihmali olan, bir depoda çürümeye terk edilen Türk Ocağı Koleksiyonunu tespit ettiler. Bu bizde hem üzüntü yarattı hem de bir heyecan yarattı. Üzüntü yaratmasının nedeni şuydu; bu kadar kıymetli bir koleksiyonun yıllar boyunca depolarda çürümeye terk edilmesi bizim açımızdan hakikaten üzüntü veren, gönlümüzü burkan, kalbimizi kıran bir şey ama aynı zamanda da heyecan duyduk, nihayetinde bu kıymetli koleksiyonu yok edilmekten kurtaracak bir fırsat yakalamıştık. Gelecek nesillere aktarabileceğimiz en güzel kültürel eserler arasındadır bu eserler. Bu bakımdan milli kültürümüze tekrar kazandırılmış olmasından, tekrar sergi açılmış olmasından çok mutluyuz" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

"KOLEKSİYON AYNI ZAMANDA BİZİM KÜLTÜREL İTİBARIMIZDIR"
Koleksiyonun aynı zamanda kültürel itibar teşkil ettiğini vurgulayan Çelik, "Bu Koleksiyon Aynı Zamanda Bizim Kültürel İtibarımızdır "Koleksiyona ait eserler arasında ayrıca, Selahattin Ömer imzalı İstiklal Mücadelesi'nin verildiği dönemi yansıtan ve tarihî belge niteliği taşıyan 24 resim tespit edildi. Maalesef Kütüphanenin depolarında kayıt altına alınmamış pek çok eser vardı. Bu kayıt altına alınmamış materyallerin yaklaşık 200 bini, 2013-2014 yıllarında kayıt altına alınarak koleksiyona eklenmiştir. Önümüzdeki günlerde tasvir, harita koleksiyonları internet üzerinden araştırmacılarımızın hizmetine sunulacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz