'Deprem bölgenin aktif olduğunu gösterdi'

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Deprem, yer kabuğunun stresinin boşalmadığını, aksine bölgenin aktif olduğu ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Gökçeada'da sabah saatlerinde meydana gelen depremle ilgili, "Meydana gelen deprem, beklenen bir durumdu. Deprem, yer kabuğunun stresinin boşalmadığını, aksine bölgenin aktif olduğu ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, Gökçeada yakınlarındaki 5,3 büyüklüğündeki depremin, Saros Körfezi'nin batısındaki Kıyıköy yerleşim alanı yakınlarında meydana geldiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Depremin Kuzey Anadolu fay zonunun en batısında oluştuğunu vurgulayan Ersoy, depremin yer kabuğunun stresini boşaltmadığını, aksine bölgenin aktif olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Ersoy, söz konusu bölgede daha önce de açıklanmış bazı etkili depremlerin meydana geldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu bölgede Kuzey Anadolu Fayı'nın saçılması, bir başka deyişle kollara ayrılması sonucu orta kısım çökerek Saros Körfezi'ni oluşturmaktadır. Bu fay zonunun güneyinde yer alan Gökçeada ise bu fay hareketleriyle yükselmiş bir yükselim alanıdır. Morfolojisini fayların ve depremlerin yarattığı tektonizmaya borçlu olan Gökçeada'nın kuzey kısmı bu yüzden daha sarp araziye sahip olup, kıyıları aktif faylarla kesilmektedir. Söz konusu bu deprem kara üzerindeki Tepeköy-Kuzu limanı arasındaki güncel fayların biri üzerinde gerçekleşmiş olabilir. Fakat bunun arazi gözlemleriyle denetlenmesi gerekmektedir."

Bu depremlerin Saros ile Tekirdağ Deniz Çukuru arasında kırılan Kuzey Anadolu fay zonunun bölgeyi geçici bir süre için rahatlattığını, ancak fayın her iki ucunun olduğu bölgelere gerilim yüklediğini dile getiren Ersoy, Gökçeada'da meydana gelen depremlerin bu gerilimin sonucu oluştuğunu aktardı.

Reklam
Reklam

Tüm haberler

Anahtar Kelimeler: