Deprem cihazını İstanbul için önerdim, kimse ilgilenmedi!

İtalya'da sokağa çıkıp megafonla halkı uyaran sismolog konuştu. İtalya'da L'Aquila'yı yerle bir eden 6.2'lik depremden birkaç gün önce kamyonete yüklediği hoparlörlerle "Büyük bir deprem olacak evlerinizi boşaltın" diye halkı uyaran İtalyan bilim adamı Gioacchino Giuliani VATAN'a konuştu: "4 yıl önce projemi İstanbul depremi için Ankara'ya gönderdim Ama bana dönen olmadı"

İtalyan Ulusal Astrofizik Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan Gioacchino Giuliani isimli İtalyan bilim adamı geçen ocak ayında bölgede meydana gelen küçük çaplı sallantıdan sonra sismik hareketlilikleri ve topraktan çıkan radon gazını incelemeye başladı ve depremin Nisan'ın ikinci haftası olacağını öngördü. Araştırmalarını internet sitesine koydu ve bir kamyonete yüklediği hoparlörlerle L'Aquila sokaklarında dolaşıp "Büyük bir deprem olacak, evlerinizi boşaltın" diye uyarıda bulundu. Ancak L'Aquila belediyesi büyük tepki gösterdi. Ulusal Jeoloji Enstitüsü Giuliani'nin öngörüsünün gerçek temelli olmadığını açıkladı. Halkta korku yarattığı gerekçesiyle bilim adamının bulguları polis zoruyla internetten kaldırıldı. Fakat birkaç gün sonra L'Aquila depremle sarsıldı. Bu öngörüsü Giuliani'yi tüm dünyada günün adamı yaptı. VATAN'a konuşan sismolog Giuliani, L'Aquila'da yaşanan depremde kullandığı cihazı anlattı.

Reklam
Reklam

Depremi tahmin ettiğiniz bu cihaz nasıl bir sisteme sahip?

Tamamen elektronik. Mekanik bir yönü yok. Diğer tüm deprem ölçüm cihazlarından çok daha iyi kaydediyor.

Nerelerde kullandınız ve neyi ölçüyor?

İtalya'da 9 ayrı bölgede laboratuvarlarımız var. Bu cihazları oralarda kullanıyoruz. Yeryüzündeki hareketliliği ve radon gazının miktarını ölçüyor.

İlk defa siz mi buldunuz bu cihazı?

Evet ben buldum. Bu cihazdan 4 tane var. Birini şehir merkezine diğerlerine şehrin etrafına koyarak 1 ve 1 buçuk aylık gözlemler yapıyorum. Sonra da o ölçümlerden çıkan sonuçları değerlendiriyorum.

L'Aquila'da tehlikeyi anladığınızda ne yaptınız?

L'Aquila'da yaşanan depremin sinyallerini tüm hafta sonu gözlerimle gördüm ve insanları uyardım. Ancak kimse ilgilenmedi. İtalyan hükümetine de bir rapor olarak verdim. Ancak onlar da ilgilenmedi. Depremden sonra ismini açıklayamayacağım İtalyan hükümetinden bir kişi beni arayarak özür diledi.

Depremden önce, halkı paniğe sevk ettiğiniz için bir süre gözaltına alındığınız söyleniyor...

Reklam
Reklam

Hayır ben hiç gözaltına alınmadım. Sadece çıkardığım sonuçlar dikkate alınmadı.

Cihazınızı Türkiye'de kullanmayı düşündünüz mü?

Dedektör dediğim bu cihazı 4 yıl önce Türk yetkililere bir İtalyan arkadaşım aracılığıyla önerdim. Projemi Ankara'daki yetkililere posta yoluyla gönderdim. Amacım beklenen İstanbul depremi hakkında bu cihazı kullanmaktı. Ancak hiçbir yanıt alamadım.

İstanbul'da mı kullanmayı istediniz?

Evet İstanbul'da kullanacaktık. Ancak Türkiye'de hiç kimseyi tanımıyorum ve kimse de projemi yani bu cihazı bilmiyor. Fakat davet edildiğim takdirde gelip İstanbul'da cihazımı uygulamayı istiyorum. Cihazlardan birini şehir merkezine diğer üçünü de şehrin etrafına yerleştirip veri elde edebiliriz.

Profesör Ahmet Mete Işıkara: Depremin zamanını tam olarak bilemeyiz

Depremin önceden kesin olarak tahmin edildiği bir sistem yok. Bir depremin olacağını bilebiliyoruz ancak zamanını bilemiyoruz. İtalyan sismologun kullandığı sistemi zaten kullanıyoruz. Yer hareketliliğini ve radon gazını ölçme çok disiplinli bir alan. Ölçümler öncü belirtileri verebiliyor ancak asla zamanını veremiyor. Senelerdir Kandilli'de böyle araştırmalar yapıyoruz. Radon gazını, kuyu ve kaplıca sularını ve elektrik alanı değişimlerini sürekli kontrol ediyoruz.

Reklam
Reklam