Deprem çocuklar istanbul'da

“365 gün 365 çocuk”

Van’dan Esenler’e göç eden depremzede çocuklar, “365 gün 365 çocuk” projesi kapsamında arkadaşlarıyla beraber oyunlar oynayarak bir gün için bile olsa depremin yaşattıklarını unuttular.

Van’da yaşanan deprem felaketlerinin ardından Esenler’e göç eden depremzede ailelerin çocukları, “365 gün 365 çocuk “ projesi ile bir gün için bile olsa depremi unuttu. Çocuklar hafızalarına kazınan enkaz görüntülerini kısa bir süreliğine unutup, akranlarıyla beraber oyunlar oynayarak doyasıya eğlendi.

Esenler Belediyesi tarafından maddi durumu yetersiz, yetim ve öksüz çocuklar ile günlük yaşama adapte olmakta zorlanan çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine yardımcı olmak ve onların hayal dünyalarını geliştirmek amacıyla hayata geçirilen ‘365 gün 365 çocuk’ projesi kapsamında Arterium Alışveriş Merkezi’nde bulunan Babalu Aktif Eğlence Parkı’na götürülen depremzede çocuklar, arkadaşlarıyla beraber keyifli ve güzel bir gün geçirdi. Birbirinden farklı oyun donatı alanlarıyla kurulu oyun parkında hep birlikte kahvaltı ettikten sonra oyunlar oynayarak gönüllerince eğlenen çocuklar, keyifli vakit geçirdi.

Reklam
Reklam

Çocukların bazısı Go- Cart Pistinde arabalarla turlarken; bazıları da Trambolin Parkı’nda ve Oyun Kulesi’nde oynamayı tercih etti. Aynı anda birçok çocuğun oynayabildiği oyun kulesinde tünellere girip çıkan çocuklar, top havuzları ve top tabancalarını geçerek kaydıraklardan kaydılar. Çocukların en çok eğlendikleri oyun ünitesi ise Volkanik Tırmanma Dağı oldu. Volkanik Tırmanma Dağı’na tırmanmaya çalışan çocuklar, zirveye önce ulaşmak için birbirleriyle yarıştı.

Van’da parklarımız en kaz altında

Günün yorgunluğu Eğlence Parkı’nın yanındaki kafteryada atan çocuklar, eğlence parkını beğendiklerini belirterek çok eğlendiklerini dile getirdiler. Van’da böyle bir eğlence parkının olmadığını söyleyen 10 yaşındaki Rabia Tuncil, “Depremden önce Van’da oyun parklarımız vardı. Ama bütün parkı ve oyuncakları yıkıldı. Parklarımız enkaz altında” dedi. 365 gün 365 Çocuk projesi ile tesadüfen haberdar olduğunu belirten Rabia, “Depremzede olduğumuz için annem Esenler Belediyesi’nden yardım istemeye gittiğinde bu projeden haberimiz oldu ve ben de buraya biraz olsun eğlenmek için geldim. İyi ki gelmişim. Burası çok güzel ve eğlenceli bir yer. Bir sürü oyuncak var” dedi.

Reklam
Reklam

Aynı evde 2 aile yaşıyoruz

Van’da yaşanan 7,2 şiddetindeki depremde evleri büyük hasar gördüğü için Esenler’e göç ettiklerini anlatan Rabia, Esenler’e yerleşme öyküsünü de şöyle anlattı:

“Van’ daki evimizi daha yeni almıştık. Depreme balkonda yakalandık, odamızda ve çatlaklar meydana geldi ve evimizin yanı sıra oturduğumuz bina ağır hasar gördü. Orada bulunan bekçi ile telefonda görüşerek evimizin aldığı ağır hasar yüzünden yıkılacağını öğrendik. Esenler’de Kazım Karabekir Mahallesi’nde amcamın evinde kalıyoruz. Babam burada işsiz olduğu için iş arıyor ve daha çabuk iş bulabilmek için Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM)’a başvurdu. Van’ da hiç kimsemiz kalmadı 7 aile İstanbul’a göçtük. Aynı evde 2 aile 14 kişi kalıyoruz. Çok şükür depremde göçük altında kimsemiz kalmadı; ancak bir akrabamız deprem sırasında heyecan yaparak kendisini 2. kattan aşağı atarak yaralandı. Van’dan buraya göçtüğümüz için okuluma da burada devam edeceğim. Şu anda 4. sınıf öğrencisiyim ve en kısa zaman da burada bir okula kaydımı yaptıracağım.”

Reklam
Reklam

Yüreğim buruk ama hala umudum var

Eğlence parkında moral bulduğunu ifade eden 11 yaşındaki Ali Çelik de, “Burası çok güzel bir yer. Van’da da böyle parklarımız vardı; ama artık hiç biri yok. Evimizden uzakta yüreğim buruk olsa da hala umudum var. En azından bir gün bile olsa böyle bir parkta eğlenmek çok güzel” dedi. Van’da yaşanan 7.2 şiddetindeki depremden sonra bir çok insanın göç etmesiyle hayalet şehir haline dönen Van’dan göç ederek Esenler’deki akrabalarının yanına yerleştiklerini dile getiren Ali, bir konfeksiyonda çalışarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını söyledi. İstanbul’u ilk kez gördüğünü belirten Ali, “Geçtiğimiz Perşembe günü İstanbul’a geldik. İstanbul’ u ilk defa görüyorum. Burası çok kalabalık, hiç boş yer yok. Bir deprem olsa hiç kimse kurtulamaz herkes göçük altında kalır” dedi.

5.6’lık depremde evimiz yıkıldı

Van’da yaşanan 5.6 şiddetindeki depremle evlerinin yıkıldığını söyleyen Ali, “ Biz Van merkezde İskele semtinde oturuyorduk. Depremde Van merkezde en çok yıkım İskele semtinde oldu. Bizim evimiz de 5.6’ lık depremde yıkıldı. Deprem sırasında ben dışarıdaydım. Annem ve yengem ise evdeydiler, kaçmayı başardılar. Babam zaten hastaydı ve bu yüzden İstanbul’daydı. Biz de depremden sonra Esenler’e annem, yengem ve kardeşlerimle geldik. Ben burada konfeksiyonda çalışıyorum ama ağabeyim iş arıyor

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz