Deprem İstasyon sayısı artırılmalı

Doç. Dr. Murat Erduran deprem bilinci açısından deprem istasyon sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.

Nevşehir Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Erduran Nevşehir’de 1 adet deprem istasyonu olduğunu hatırlatarak deprem bilinci açısından deprem istasyon sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.

Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Bölümü ve Sivil Savunma Birimi tarafından “Deprem Gerçeği” konulu konferans verildi.

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansa, Nevşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emin Erden, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Nevşehir İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Osman Güneş ve AFAD ekibi, üniversite akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Reklam
Reklam

‘Deprem Gerçeği’ konulu konferansa; Neü Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Bölümü’nden Doç. Dr. Özcan Çakır ‘Deprem Dinamiği’, Doç. Dr. Murat Erduran ‘Türkiye’nin Depremselliği’, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan ‘Nevşehir’in Jeolojik, Tektonik ve Yerel Zemin Özellikleri’ ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer ‘Depremin Tetiklediği Afetler ve Deprem Anında Ne Yapılmalı?’ konularında konuşma yaptı.

Nevşehir Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Erduran Nevşehir’de 1 adet deprem istasyonu bulunduğu ve Nevşehir’de son bir yıl içerisinde 2 ila 4 büyüklüğünde toplam 50 depremin meydana geldiğine dikkat çekerek, “Ülkemiz coğrafyası birçok doğal afetlerle karşı karşıya kalırken, doğal afetlerden özellikle deprem ülkemizde en büyük sıkıntı yaşadığımız olaydır. Deprem nedeniyle günümüze kadar yaklaşık 60 bin kişi hayatını kaybederken,500 bin civarında bina hasar görmüştür. Ekonomik olarak da deprem sonrasında bütçemizden yıllık 4-5 milyar dolar civarında gider olmaktadır. Bu yüzden deprem bizim için oldukça önemlidir.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 2000 yılından önce 30-35 civarında olan deprem istasyon sayımız şu anda 140-150 civarındadır. 2010 yılı içerisinde Türkiye’de 11.332 adet deprem meydana gelirken, 2011 yılında ise 18.040 adet deprem meydana gelmiştir. Bu da bizim ülkemizin ne kadar sıkıntılı, ne kadar risk altında olduğunu göstermektedir. 2011 yılında meydana gelen toplam 18,040 depremin yıllık gün dağılımına baktığımızda, Türkiye’de depremin günlük dağılımı 49’dur.

Nevşehir’in depremselliğine baktığımızda ise Orta Anadolu bölgesinde bulunan Nevşehir sismik olarak aktif değil düşüncesindeyiz. Ancak afet işlerinin son bir yıldaki deprem dağılım haritasına bakıldığında bölgemizde 2 ila 3 arasında değişen 47 deprem ve 3 ile 4 büyüklüğünde değişen 3 deprem, yani bir yıl içerisinde Nevşehir’de 50 deprem meydana gelmiştir. Bütün bunlara rağmen Nevşehir’de sadece Avanos’ta 1 tane istasyon bulunmakta. Nevşehir, çevresinde önemli tektonik ve aktif durumda bulunan faylarla çevrilidir. Sol tarafında kuzey - kuzey batı yönlü yaklaşık 200-300 km uzunluğunda Tuz gölü fayı, yine kuzey - doğu yönlü 160 km uzunluğunda Ecemiş fayı, 200 km uzunluğunda Erciyes fayı, vokal olarak içerde düşey yönlü bir Derinkuyu fayı ve diğer taraftan üstten geçen doğu – batı yönünde uzanan Gümüşkent fayı mevcuttur. Bölgemiz aktif olmayabilir, ancak gelecekte aktif olmayacak anlamına da gelmez. Biz elimizdeki 1 tane istasyonla 1yıl içerisinde 50 tane depremin yerini gösterebildiysek, bu bölgede eğitim amaçlı, deprem bilinci açısından deprem istasyon sayısı arttırılmalı ve buradaki mikro deprem aktiviteleri izlenmeli. Çünkü bölgemiz yılda 3 milyon turistin ziyaret ettiği, yer altı şehirlerinin bulunduğu ve dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıya sahiptir. Burada olacak bir depremin bize dönüşü çok ağır olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: