'Deprem meşhurları'

Türkiye'yi derinden sarsan 17 Ağustos 1999 depremi, bazı bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin kamuoyu tarafından daha iyi tanınmasına da vesile oldu. Defalarca deprem uyarısında bulunmalarına ve konuyla ilgili yüzlerce makale yazmalarına rağmen pek 'ciddiye alınmayan' bilim adamları, korkunç felaketin ardından, TV ekranlarına çıkartılarak ve gazetelerde kendileriyle röportajlar yapılarak geç de olsa 'bilgilerinden yararlanıldı'.

Sempatik tavrıyla 'Deprem Dede' olarak anılan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, sık sık, 'Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüz yüze bulunduğunun kesinlikle kabul edilmesi' gerektiğini vurgularken, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, kentin deprem riski yüksek bölgelerinin haritasını çıkararak önemli bir işi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aykut Barka, 12 Kasım Düzce depremini tahmin etmesiyle ünlenirken, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, uzun saçları ve Kızılderiliye benzeyen fiziği ile dikkat çekti. 1990'da Avrupa Bilim Akademisi'ne seçilen ilk Türk olan Prof. Dr. Celal Şengör'ün tanınması da, hazırladığı raporun, Başbakan Bülent Ecevit tarafından referans kabul edilmesiyle oldu. 'Kar Leoparı' unvanına sahip Ali Nasuh Mahruki'nin başkanlığını yaptığı Arama Kurtarma Derneği (AKUT)'nin üyeleri de, Mahruki'yle birlikte depremde arama-kurtarma çalışmalarında büyük yararlılıklar gösterdi.

Reklam
Reklam

'DEPREM DEDE' PROF. IŞIKARA

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 'Deprem Dede' olarak anılan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 4 kitap ve 75 makale sahibi. Prof. Işıkara, katıldığı açık oturumlarda ve gittiği yerlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüz yüze bulunduğunun artık kesinlikle kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu gerçeğin ancak 17 Ağustos felaketinden sonra anlaşıldığını belirtti. Bu arada, Prof. Işıkara, görevinden istifa ederek, 3 Kasım erken genel seçimlerinde ANAP'tan milletvekili aday adayı oldu.

PROF. ERCAN'DAN 'DEPREM HARİTASI'

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'un depremsel haritasını çıkararak, deprem riski yüksek, orta ve düşük derecede olan bölgelerini belirledi. Jeofizik, jeolojik ve jeomorfolojik kriterleri esas alan Prof. Ercan, "50 yıl önce hazırlanmalıydı" dediği haritayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na da sundu.

Reklam
Reklam

PROF. ŞENGÖR'ÜN RAPORU

Depremle tanınan bir diğer bilim adamı ise Prof. Dr. Celal Şengör oldu. İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Celal Şengör, bilim çevrelerinde yapısal jeoloji ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile biliniyor. Yaptığı araştırmalarla uluslararası 20 kadar ödülün sahibi olan Prof. Şengör, 1990'da Avrupa Bilim Akademisi'ne seçilen ilk Türk oldu. 6 kitabı ve 165 makalesi var. Prof. Şengör'ün geniş kitleler tarafından tanınması, 17 Ağustos depreminin ardından oldu. Prof. Dr. Aykut Barka ile birlikte bir rapor hazırladı. Başbakan Bülent Ecevit bir televizyon konuşmasında, bu rapordan pasajlar okuyunca, kamuoyunun Prof. Şengör ve Prof. Barka'ya ilgisi arttı.

'SÜPER TAHMİNCİ' PROF. BARKA

Geçen şubat ayında hayatını kaybeden İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Barka, 12 Kasım'da Düzce'de meydana gelen 7.2'lik depremi önceden tahmin etmişti. Prof. Dr. Aykut Barka'nın, "Depremini Bekleyen Şehir" adlı kitabı Om Yayınevi'nden çıktı. Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Barka, kitabını, gazeteci Ali Er ile birlikte kaleme aldı. Prof. Barka'nın hastaneye kaldırıldığı günlerde son düzeltmeleri yapılan "Depremini Bekleyen Şehir" kitabı, üç ana bölüm ve eklerden oluşuyor. Kitapta, Marmara Denizi içindeki deprem tehlikesi bilimsel verileriyle ortaya konuluyor ve beklenen depremin muhtemel büyüklüğü ile hangi zaman periyodu içinde meydana gelebileceği inceleniyor. Depremlerin önceden tahmin edilip edilemeyeceği sorusunun cevabının da araştırıldığı kitapta ayrıca ABD, Çin ve Japonya'da bu amaçla yapılmış çalışmaların sonuçlarına yer veriliyor. 'Depremini Bekleyen Şehir', Prof. Dr. Aykut Barka'nın dünya bilim çevrelerinde yankı uyandıran ve çok sayıda uluslararası bilimsel yayında referans gösterilen çalışmalarının önemli bölümünü bir araya getiriyor.

Reklam
Reklam

UZUN SAÇLI BİLİM ADAMI PROF. ÜŞÜMEZSOY

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem felaketlerinin ardından yaptığı ilginç açıklamalarla dikkat çekti. Prof. Üşümezsoy, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra bazı çevreler tarafından 'panik ekonomisi' meydana getirildiğini, ormanlık alanlar ve su havzalarının konut yapımı için yağmalandığını iddia etti. Prof. Üşümezsoy da üniversitedeki görevinden ayrılarak, CHP'den milletvekili aday adayı oldu.

'KAR LEOPARI', HAYATLAR KURTARDI

Bir başka kahraman ise, Türkiye'nin dünya çapındaki tek dağcısı ve Everest'e tırmanan ilk Türk olan Ali Nasuh Mahruki'ydi. 3 yıl önce arkadaşlarıyla kurduğu ve Başkanı olduğu Arama Kurtarma Derneği AKUT'la birlikte depremde arama kurtarma çalışmalarında görev alarak sayısız can kurtardı. Mahruki, 1994 yılında, 7 bin metrenin üzerindeki beş dağa tırmanarak, Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından verilen "Kar Leoparı" unvanını alan az sayıdaki batılı dağcıdan biri oldu.
Halen Bahçeşehir Üniversitesi'nde "Takım Çalışması ve Liderlik" dersi veren ve motivasyon seminerleri düzenleyen Mahruki'nin Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitapları şunlar: 1995 - Bir Dağcının Güncesi, 1995 - Everest'te ilk Tığı'na da sundu.
ürk, 1996 - Bir Hayalin Peşinde, 1999 - Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: