Deprem sayısı 400'ü aştı

İSTANBUL (İHA) - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Bu depremler oluşacak yeni bir ana depremin mutlak bir habercisi şeklinde kabul edilmemelidir" dedi.

Kandilli Rasathanesi'nde Muğla'da meydana gelen Gökova depremlerini değerlendiren Barbarosoğlu, "Muğla'da, Gökova Körfezi'nde 2 Ağustos günü başlayan ve hala devam eden bir deprem fırtınası yaşanmaktadır. 4 Ağustos itibariyle meydana gelen deprem sayısı 400'ü aşmış bulunmaktadır. Bu depremlerin büyüklükleri genellikle 2-3 şiddetinde değişmekte olup, bölgede yaşayanlar tarafından hissedilmemektedir. Meydana gelen depremlerin en büyüğü bugün saat 06.01'de olup, büyüklüğü 5.4'tür. Bu depremler oluşacak yeni bir ana depremin mutlak bir habercisi olarak kabul edilmemelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin birçok bölgesinde ufak çaplı depremlerin her zaman olduğunu belirten Gülay Barbarosoğlu, "Gökova Körfezi'nde devam etmekte olan deprem aktivitesini bu tür deprem fırtınalarına örnek olarak gösterebiliriz. Bu aktiviteler yakın yerleşim alanlarında olup, hissedildiği takdirde bir öncü aktivite olup olmadığı konusunda şüphe ve söylentilerin ortaya çıkmasına yol açmakta. Haklı olarak o yörede yaşayanları tedirgin etmektedir. Ancak herhangi bir deprem yoğunlaşmasının bir öncü aktivite mi, yoksa bir süre sonra kaybolacak geçici bir deprem fırtınası mı olduğunu belirtmek çok zordur. Yörede geçişte yaşanan deprem aktivitelerinin, bölgenin tektonik yapısına dayanarak yaşanmakta olan deprem fırtınasının 10 gün daha süreceği tahmin edilmektedir. Eğer varsa, depremden etkilenen ve etkilenebilecek depreme dayanıksız yapılara bir süre girilmemesinde yarar görülmektedir" diye konuştu.