Deprem Ve Fırtına Bu Merkezde Canlandırılacak

Bursa’da Afet Zararlarını Azaltma Eğitim Merkezi’ne gelecek olan vatandaşlar 7,4 şiddetindeki depremi ve saatte 130...

Bursa’da Afet Zararlarını Azaltma Eğitim Merkezi’ne gelecek olan vatandaşlar 7,4 şiddetindeki depremi ve saatte 130 kilometreye çıkan fırtınayı bizzat yaşayacak. 15 milyon liraya mal olacak ve ocak ayında hizmete açılacak olan merkezde, simülasyon teknikleri kullanılarak toprak kayması, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve sel afetleri de gösterilecek.

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bursa’da İl Özel İdaresi kaynaklarıyla inşa edilen simülasyon merkezi tamamlandı. Arabayatağı Mahallesi’ndeki merkez 15 milyon TL’ye mal olacak. İl Özel İdaresi ek hizmet binası arazisinde 6 bin 800 metrekare alana inşa edilen 2 katlı binanın kuruluş gayesi doğal afetleri halka tecrübe kazandırarak öğretmek. Enkaz koridoru, deprem odası, bilgisayarlı eğitim odası, fırtına, lodos heyelan deneyim odası, üç boyutlu sinema, haberleşme deneyim odası, sergi salonu ve ilkyardım odası, yangın, duman, eğitim salonu ve kitaplığın yer alacağı afet binası insanların bizzat afetleri görerek bilinçlenmesini sağlayacak.

Reklam
Reklam

DEPREM SOKAĞI AFET GERÇEĞİNİ YAŞATACAK

Yıkılan evlerin bulunduğu, enkaz altında kalan insanların çığlıklarının duyulduğu deprem sokağı ise Gölcük ve Van depremlerini hatırlatıyor. Deprem esnasında tabelaların düştüğü sokakta, patlayan bir doğalgaz borusu ziyaretçilere gösterilecek. Sokakta, Van depreminde yıkılan bir evin bizzat aynısının yapıldığı bir bina da yer alırken, deprem sebebiyle çöken binanın altında kalan bir otomobilin olduğu sokaktaki manzara deprem gerçeğini gözler önüne seriyor. Bir bayanın ‘İmdat beni kurtarın. Yardım edin. Sesimi duyan var mı?’ çığlıklarının duyulduğu sokakta, yıkılan duvarlar, enkaz altında kalan bisikletler, düşen tabelalar, enkaz parçaları bulunuyor.

FIRTINAYI BİZZAT YAŞAYACAKLAR

Türkiye'de ilk defa Bursa İl Özel İdaresi tarafından programlanan merkezde fırtına simülasyon merkezi de dikkat çekiyor. 10 metrekarelik kapalı alana giren ziyaretçiler fırtınayı bizzat yaşayacak. Saatteki hızı 130 kilometreye kadar çıkacak olan odada ziyaretçilere gözlükler vererek önlerini daha rahat görmeleri de sağlanıyor. Yılda 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenilen merkezdeki fırtına odası, insanların doğa olaylarını görmelerini sağlayacak. Merkezin tanıtım toplantısında Vali Şahabettin Harput basın mensuplarına binayı tanıttı. Gazeteciler deprem ve fırtına odasına girerek afet olaylarını yaşadı.

Reklam
Reklam

Vali Şahabettin Harput, simülasyon merkezinin tanıtım toplantısında konuştu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ile Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış’ın da katıldığı toplantıda Vali Şahabettin Harput, Bursa’da bir deprem gerçeği olduğunu, deprem simülasyon merkezi sayesinde insanların buna şahit olacağını vurguladı. Harput, afetler konusunda toplumda bilgi eksikliklerinin olduğunu ifade ederek, “Bu afet merkezi, insanların bilinçlendirme konusunda eksiklerini tamamlayacak. Afetlere karşı insanların sürekli hazır olması ve mutlaka bununla yaşamayı öğrenmesi lazım. Bu merkez Türkiye’de hayati önem taşımakta. Bursa birinci derecede deprem bölgesi. Her depremde İstanbul ile birlikte herkesin yüreği ağzına geliyor. İnsanlar korku ve endişe içinde yaşıyorlar. Hiçbir ülkede medeni ülkeler korku ve endişe içinde yaşamaz. Tedbirlerini alır ve ona göre hayatlarını ısürdürürler” dedi.

ÖĞRENCİLERE VE FABRİKALARA MECBURİ EĞİTİM

Merkezin Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatan Harput, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Özellikle Bursa’daki eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerimiz burada eğitime tabi tutulacak. Ardından bütün sanayi kuruluşlarındaki işçiler buraya gelecek. Sanayi kuruluşları için bu eğitim zorunludur. Vatandaşlarımız da davet edilip gönüllü olarak buraya gelerek afet eğitimleri almasını istiyoruz. Şiddetli bir depremin tayfunun, fırtınanın nasıl bir etkisi olduğunu herkes görecek”.

Bursa’da özellikle sık sık rastlanan karbonmonoksit zehirlenmeleri için de simülasyon odasının merkezde kurulduğuna dikkat çeken Harput, “Bu binada 12 çeşit afete karşı eğitim simülasyonu hazırlandı. Bu hazırlıkların her biri Türkiye’de en ileri teknoloji kullanılarak yapıldı. Merkezde, karbonmonoksit zehirlenme simülasyon odası da yer alacak. Bu konuda Bursa’da üzücü olaylar yaşandı” dedi.

Merkezin 15 milyon liraya mal olacağını kaydeden Harput, “Yapımı tamamlanan merkezin açılışını ocak ayının ilk günlerinde yapmayı hedefliyoruz. Bütün hazırlıklarımız bitti. Uygun bir zamanda üst düzey katılımla bu merkezi açacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise merkezde 2 saatte 300 kişinin eğitim alabileceğini belirterek, merkezin en ileri teknoloji ile donatıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: