Depremde helikopterlere el konulacak

İstanbul (AA)- İstanbul Valiliği Afet Koordinasyon Merkezinden Sorumlu Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, İl Afet Yönetim Planına göre yıkıcı bir
deprem yaşanması halinde hava ulaşımına ağırlık verileceğini belirterek, kentteki şahıs ve özel kurumlara ait helikopterleri tespit ettiklerini, gerek duyulması halinde bunlara el konulabileceğini bildirdi.

Karahasonğlu yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminde İstanbul'da 81 binanın enkaz haline geldiğini, 41 bin 284 konut ve iş yeri ile bin 793 kamu binasının hasar gördüğünü, 18 bin 162 ailenin geçici barınmaya muhtaç kaldığını hatırlatarak, afetzede vatandaşlara yapılan yardım ve verilen kredi miktarının da 34 bin 561 YTL (50 milyon dolar) olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kocaeli'nde deprem sonrasında yaşanan en büyük sıkıntının haberleşme ve bilgi alışverişi olduğunu anımsatan Karahasanoğlu, bu amaçla İstanbul Valiliği bünyesinde yeni bir Afet Yönetim Merkezi binası yapıldığını ve "Afet FM" radyosunu kurduklarını belirtti.

Adem Karahasanoğlu, uzmanlara göre İstanbul'da 30 yıl içinde 7 ve üzerinde bir deprem yaşanması olasılığının yüzde 47-77 arasında olduğunu dile getirerek, "Bir depremde enkaz altında kalanlara ilk yardımı evinden sağlam çıkan komşuları yapacak. Yürütülen Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) projesi bu anlamda büyük önem taşıyor" dedi.

İstanbul'da kentin 250 noktasına "deprem konteynerleri" yerleştirildiğini ifade eden Karahasanoğlu, bu sayının 2008 yılına kadar 500'e çıkarılacağını bildirdi.
Karahasanoğlu, diğer önemli projenin de İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP)" olduğunu belirterek, projenin, Türkiye'de afet öncesi risk azaltıcı ilk proje olma özelliği taşıdığına dikkat çekti.

Deniz ulaşımına da büyük önem verildiğini dile getiren Karahasanoğlu, hem hava hem deniz yolunun kullanımı konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri
ile birliktelikleri olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam