Depremde ilk 3 saniyede hayat kurtarır

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 7. yıldönümünde düzenlediği "deprem" panelinde konuşan Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, depremde insanların donup kaldıklarını veya panik halde kaçtıklarını belirterek, depremde ilk 3 saniyedeki doğru kararın hayat kurtardığını söyledi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde belediye çalışanlarının katıldığı panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Türk milletinin afetlerde önceden zarar azaltma ve hazırlık konusunda hiçbir çalışma yapmadığına dikkat çekerek, "Afet ortaya çıksın hallederiz mantığıyla hareket ediyoruz. Evi sağlam yapmazsak, içerideki eşyaları sabitlemezsek, Marmara'daki fay hattı bizim için risk olur. Ancak sağlam binada tedbirli davranırsak, fay hattı tehlike haline dönüşür. Depremden sonraki 72 saat altın saattir. Bu süre içerisinde devlet yoktur. Kendi başınızın çaresine bakmak zorundasınız. Bunun ilk 3 saati çok büyük önem taşır. İlk yardımı, kanamayı durdurmayı bilmiyorsanız, küçük bir yangını söndüremiyorsanız hayati tehlike altındasınızdır. Bugün tahsilli insanlarda dahil, kimin evinde acil yardım çantası, yangın söndürme tüpü var? Duman dedektörü bile bulunmuyor. Kendi imkanlarınızla hayatta kalmayı bilmek çok önemlidir. İstanbul'da deprem olduğunda 13 milyon insanı kim kurtaracak? Marmara Depremi'nde 72 saat sonra arama kurtarma ekipleri gerçek müdahaleyi yapabildi ve 600 kişi çıkarttılar. İlk 72 saatte devlet yoktur, bunu unutmayın. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bu sebeple bugünden itibaren evinizdeki eşyaları sabitleyin, çök kapan tutun tatbikatları yapın. Deprem anında doğru karar verme yeteneğini geliştirin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Japonya'da özel sarsıntı veren araçlarla halkın eğitildiğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Japonya'da 3 boyutlu ve simülasyonlu filmlerle tatbikatlar yapılıyor. Deprem başladığında ilk 3 saniyede binadan çıkmak, yukarı kaçmak çare değildir. Camların patlayacağını, dolapların devrileceğini bilerek, sağlam bir eşyanın altına çöküp, bir elle yüzü kapatarak kapanıp, bir elle sağlam bir yere tutunmak hayatı kurtarır" dedi.