Ancak, ne bu binalarda oturan vatandaşlar, ne de belediyeler kıllarını kıpırdatıyor. Gerekçe, maddi imkânsızlık. ‘Nasıl olsa bize bir şey olmaz’ boşvermişliği de bir başka önemli faktör.
BAKIRKÖY’de depremde yıkılma veya büyük hasar görme tehlikesi taşıdığı tespit edilen 2 bin 500 konutun sahipleri aradan geçen dört yıla rağmen henüz binaların güçlendirilmesi için bir çalışma yapmadı.
2005’te Dünya Bankası ve Bakırköy Belediyesi’nin işbirliğiyle yapılan ‘Binaların Güçlendirilme Fizibilite Çalışması’ kapsamında depremde hasar görebilecek binalar tespit edildi. Ancak, ev sahipleri, maddi imkânsızlıkları öne sürerek harekete geçmedi. Bakırköy Belediyesi İmar Müdürü İlyas Çınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne kredi bulunması için başvurduklarını söyledi. Çınar, “Ancak başvurularımıza olumlu cevap alamadık” dedi. Dün İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Sismik Riskin Azaltılması Konferansı’na katılan ODTÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Karancı ise konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Konut sahipleriyle toplantılar yaptık, anket uyguladık. Deprem olduğunda zarar göreceklerini kabul ediyorlar. Evlerini güçlendirmenin de yararlı olacağını düşünüyorlar. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlerini ancak belediye kendilerine uzun vadeli kredi verirse güçlendirebileceklerini söylediler. ‘Deprem olduğunda evimde olmayabilirim’ veya ‘Nasılsa ben üst katlarda oturuyorum, bir şey olmaz’ düşüncesi hâkim. Kadercilik, binasını inceletme, güçlendirme, eşyalarını sabitletme ve deprem sonrası gerekli malzemeleri stoklama sorumluğunu engelliyor.”
443 binada çökme tehlikesi
BakırkÖy Belediyesi İmar Müdürü İlyas Çınar, 2005’te Dünya Bankası projesi kapsamında ilçelerindeki 11 bin binanın deprem riskini incelediklerini belirterek şunları söyledi: “Binalardan 443’ünde çok yüksek risk var. Küçük bir sarsıntıya maruz kalarak çökebilirler. 2 bin 997 bina yüksek riskli, 5 bin 326 bina orta riskli ve 2 bin 234 bina minimum riskli. Riskli binalarda oturanların büyük bölümü ekonomik sıkıntı çekiyor. Kredi bulunması durumunda evlerini güçlendirebileceklerini belirtiyorlar. ”(Hürriyet)