"Depremden gerekli ders alındı''

İstanbul (AA)- Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürbüz, 1999 Marmara depreminden gereken dersin alındığını belirterek, depremi korkuyla beklemek yerine herkesin tedbir almak ve bir şeyler yapma çabası içerisinde olduğunu söyledi.
Gürbüz, depremle ilgili önemli çalışmalar içinde bulunan enstitünün bu konuda çok mesafe kat ettiğini bildirdi.

Enstitüde sürekli olarak eğitim verildiğini kaydeden Prof. Dr. Gürbüz, her kesimden insanın, öncesi, sonrası ve deprem anında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirildiğini belirterek, eğitim alanların bunu kendi çevrelerine aktarması sonucu büyük bir kesime ulaşıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Cemil Gürbüz, yeni binaların deprem yönetmeliğine göre yapıldığını, eski binaların da depreme dayanıklı hale getirilmeye çalışıldığını kaydederek, bir binanın ömrünün ortalama 30 yıl olduğunu, daha eski binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi yerine yıkılarak yenisinin yapılmasının daha doğru olduğunu dile
getirdi.

Gürbüz, "Marmara depreminden ders alınmış. Depremi korkuyla beklemekten ziyade vatandaşlar ve yetkililer, herkes depreme karşı tedbir almak ve bir şeyler yapma çabası içerisinde" diye konuştu.

Enstitünün deprem ağını genişletme çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Prof. Dr. Cemil Gürbüz, 1960-70'li yıllar arasında 4, 1991-2000 yılları arasında da 60 olan istasyon sayısının 117'ye çıkarıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Cemil Gürbüz, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün "Marmara denizinin tabanına istasyon kurma projesi" kapsamında yerleştirilecek 3 adet deniz dibi ölçer aletinin yerlerinin belirlendiğini bildirdi.

Cemil Gürbüz, aletlerin yerleştirilmesinden sonra verilerin alınmaya başlanacağını belirterek, "Marmara denizini daha iyi dinlemek istiyoruz. Denizin içinden geçen aktif faydaki hareketleri çok daha iyi bir şekilde izleyebileceğiz. Sadece deprem değil, tsunami açısından da izlemek mümkün olacak" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da beklenen olası bir depremle ilgili çok farklı yorum ve spekülasyonlar olduğuna dikkat çeken Prof. Gürbüz, 2 farklı segmentten oluşan Marmara fayının, geçmişte hareketleri tam olarak izlenemediği için, bu iki segmentin ayrı ayrı veya birlikte hareket edip etmeyeceğini tam olarak bilmenin mümkün olmadığını söyledi.
Gürbüz, "Depremin büyüklüğü bu iki segmentin nasıl kırılacağına bağlı. Birlikte kırılırsa büyük bir deprem olur, ancak bunu tam olarak bilemeyiz. Yorum yapmak doğru olmaz" dedi.