"Depremden Korunmak Için 'sismik Izolatör' Şart"

KOCAELİ (AA) - ONUR ORHAN - İBRAHİM AKTAŞ - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) New York Buffalo Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

"İstanbul'daki depremi sadece Allah bilir" Ulusal basında İstanbul'da büyük bir deprem meydana geleceği yönünde haberler olduğuna işaret eden Constantinou, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu sadece Allah bilir. Bizim için önemli olan depreme hazırlık yapmamız. Depremin ne zaman olacağını ya da büyüklüğünü tahmin edemeyiz fakat önemli olan çok büyük depremler altında binamızın hasar almasını engellemek. Sismik izolasyon sistemi de bu hususta bize yardımcı bir unsur. Biz, sismik izolatör kullanarak çok büyük depremler altında bile yapıda minimum ya da hiç hasar olmamasını sağlayabiliriz." Constantinou, sistemin geliştirilmesi için Türkiye'nin genç mühendis ve profesörlerini değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, bunların bilgi alması ve dağıtmalarının çok önemli olduğunu, sadece 1-2 kişinin sistemi bilmesiyle işin yürümeyeceğini savundu. Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremde sismik izolasyonla yalıtılmış binalarda hasar görülmediğini hatırlatan Constantinou, Türkiye'de de bu şekilde önlem alınabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: