Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi, İskenderun Belediyesi ile deprem ve depremin oluşturacağı zararlarla ilgili depreme dirençli yerleşim yeri “İskenderun” projesini başlattı. Ülkemizde bu konuda yapılacak ilk pilot proje olması özelliğini gösteren depreme dirençli yer “İskenderun” projesi, sonunda ülkemizin diğer yerleşim alanlarına örnek olacak.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu ve ekibi, proje kapsamında, ilk olarak İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’i makamında ziyaret etti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr.Murat Nurlu ve ekibi, İskenderun Belediyesi, Hatay İl AFAD Müdürlüğü, ilçedeki özel sektör temsilcileri, üniversite elemanları ile toplantılar düzenleyerek, ilçenin afet olayına nasıl daha iyi hazırlıklı olabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Belediye Encümen Salonu’nda yapılan değerlendirmenin ardından, İskenderun Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Hizmet binasında oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi Birimi (AKOM) odasında bir toplantı düzenlendi.
AKOM Birim odasında yapılan toplantıda, İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi birimi görevlisi Mehmet Elmas, yapılan çalışmalarla ilgili slayt görüntüleri eşliğinde bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, İskenderun Belediyesi’nin depremle ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Safa Buran, İmar ve Şehircilik Müdürü Özgür Murt, Su ve Kanalizasyon Müdürü Garip Sönmez, AKOM birimi görevlilerinin katıldığı toplantıda, konuşan Başbakanlık AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, “AFAD Başkanlığı olarak İskenderun’da deprem ve depremin oluşturacağı zararlarla ilgili bir proje çalışmasını İskenderun Belediyemiz ile başlatmış durumdayız. Bu kapsamda özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile biraraya geldik. Bundan sonra ne yapabiliriz. Şimdi sizlerle beraberiz. AKOM’un faaliyetlerini izleyince yerinde görünce gerçekten memnun kaldık. İskenderun o açıdan hazırlıklı. Bazı şeyleri geliştirmemiz gerekiyor. Zaten Belediye çalışmalara deprem istasyonları kurulmasıyla başlamış durumda. Çalışmalara en önemli konudan başlamışsınız, eğitim konusu. Ağaç yaşken eğilir misali eğitime çocuklarımızdan başlamışsınız. Bu gerçekten hedef kitle olarak çok önemli. Biz de bu eğitim konusuna ağırlık vereceğiz. İskenderun ilçesinde sizlerin yaptığı gibi çocukların, ondan sonra işyerindeki bireylerin ve ailelerin eğitimi bu hedefler doğrultusunda bizler de bu çalışmalara destek vereceğiz. İskenderun ile ilgili olası bir depremde, tsunami, yangın, heyelan ve kaya düşmesi tarzında diğer afetler için ne önlem alınması gerekiyorsa onlarla ilgili çalışmaları birlikte yapacağız. Allah göstermesin bir deprem olursa sonuç olarak bunu en az hasarla elbirliğiyle atlatacağız.” dedi.
İskenderun Belediyesi AKOM biriminin güzel çalışmalar yaptığını, bunun devamının AFAD ile birlikte sağlanacağını belirten Başkan Yardımcısı Safa Buran, “Arkadaşlarımız güzel çalışma yaptılar. Bunun devamını sizlerle birlikte sağlayacağız. Önerilerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
İtfaiye Müdürü Ömer Çolak da, yangına hassas bölgeler konusunda dört önemli noktanın liman, sanayi, akaryakıt ve ormanlık diye bölgelere ayrıldığını belirterek, denetleme ve gerekli çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Başkan Yardımcısı Safa Buran, İskenderun’da yeni içmesuyu şebeke çalışması başlayıncaya kadar sadece bir yangın hidrantı bulunurken, devam eden yeni içmesuyu çalışması kapsamında 237 adet yangın hidrantı monte edildiğini, bunun büyük bir oluşum olduğunu söyledi.
Su ve Kanalizasyon Müdürü Garip Sönmez, okullar, hastane gibi toplu yerlere yangın hidrantlarının monte edildiğini belirtti. İtfaiye Müdürü Ömer Çolak da, çalışmalarda yangın hidrantlarından önemli ölçüde yararlanıldığını kaydetti. Kapasitesi yetersiz eski İtfaiye Müdürlüğü binasının şehrin ortasında olduğuna dikkat çeken Başkan Yardımcısı Safa Buran, yeni İtfaiye Müdürlüğü hizmet binasının geniş kapsamlı, her yere ulaşılacak noktada bulunduğunu söyledi.
İskenderun Belediyesi AKOM Birimi görevlisi, enkaz kaldırma, ön hasar tesbit, su kanal ekipleri, oluşturulduğu, ilk yardım eğitimleri verildiği, ikinci aşamada dört kişilik arama kurtarma ekipleri oluşturulacağı, arama kurtarma timine araç alınacağı, Türk Dağcılık Federasyonu'ndan eğitim alınacağını ifade etti.
İskenderun Belediyesi tarafından ihaleyle alımı yapılan 10 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonlarının kurulumunun tamamlandığı ve istasyonlardan AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı ve İskenderun Belediyesinin eş zamanlı olarak veri alışının sağlandığı belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz