Depremi neden bu kadar güçlü hissettik?

Ege'de gerçekleşen depremi Prof. Dr. Ahmet Ercanlar: Depremin sığda olması güçlü hissettirdi.

Ege'de gerçekleşen depremi Prof. Dr. Ahmet Ercanlar değerlendirdi. Ercanlar'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

"Saroz’dan giden fay Yunanistan’a doğru uzanıyor. Bizim korktuğumuz kuzey fayı üzerinde oldu deprem. İstanbul, Tekirdağ klonu üzerinde değil. Saros Körfezi'ne giren Kuzey Anadolu kırığını Gökçeada'nın kuzey batısında oldu. Deprem 5 ve 7 km derinlikte olması nedeniyle özellikle Marmara'da Ege Bölgesi'nin her yerinde Bodrum'a kadar güçlü olarak hissedildi.

Depremin sığda olması güçlü hissettirdi. Deprem yaklaşık kuzeydoğu güneydoğu batısında deniz için bir kırık yarattı. Kırığın boyu 50-60 km uzunluğunda. Bunun arkasından büyük bir deprem beklentim yok ama artçı depremler 5,5'lik olabilir. 15 gün içinde olacaktır. Yazlıklara gidecekler ürkebilir.

Reklam
Reklam

Deprem yapması söz konusu değildir. Deprem belirtisi 3 yıldır veriyordu, depremciklerle kendini gösteriyordu. Özellikle Girit'te 5,5’lik depremleri gördük ama bunları Türk sularına doğru geleceğini 15 gün önce belirtmiştim. Şimdi bize yaklaştı."

'BÜYÜK HASAR YAPMAZ'

Habertürk'te konuşan bir diğer deprem uzmanı Şerif Barış ise şunları söyledi: "Bu büyük bir deprem. En yakın yerleşim yeri Gökçeada... 87 km Çanakkale'ye mesafesi var. Türkiye'ye büyük hasar yapmaz. Ancak çok çürük yapılar ve çok büyük panik olursa can kaybı yaşanır. Vatandaşların sakin olması gerekiyor. Herhangi bir deprem beklentisine girmesinler. Bu bizden bağımsız Yunanistan’da olan bir deprem. Bu bir şans. Bu kadar uzak olan deprem sönecek ve hasarını azaltacaktır."

YIRTIK BATIYA İLERLİYOR

Prof. Dr. Şener Üşümezsöy depremi şöyle yorumladı: Küçük artçılar olabilir. Bazen çift deprem oluyor. Kesin diye bir şey yok. Ege denizine doğru ilerleyecek o çok belli. Bu yırtık batıya doğru ilerliyor. Korktuğumuz Silivri açıklarında, Kumburgaz fayına atılma yapmıyor. O İstanbul korkusunu tetikleyen bir olgu göstermiyor.

Reklam
Reklam

MARMARA'YI TETİKLEMEZ

Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat: Olan depremin Marmara depremini tetikleyici bir deprem değil. Tehlikeyi azalttı veya yükseltti diyemeyiz. Bu deprem beklenen Marmara depreminin etkisini azaltmaz. Batı Marmara'da küçük depremcikler olabilir bu depremden sonra. Daha önceki depremlerde bu gördük. Yaklaşık 2,5, 3.0 gibi depremler olur.

6,5 ÜSTÜNDE TSUNAMİ BEKLENİR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Gökçeada'nın kuzeydoğusunda oldu deprem. Burası kuzey Anadolu fayının kollarından bir tanesi. Normalde bir çöküntü havzası orası. Gökçeada ise yükselme alanı. Bu depremler bizi çok şaşırtmıyor. Evimde otururken depremi hissettim, şiddeti fazlaydı ciddi sallandık. Deprem müstakil bir depremdir. Büyük deprem beklemiyoruz.

MARMARA'NIN TEHLİKESİNİ ARTIRMAZ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aktar: Bu deprem normal bir deprem. Yine olacak. Marmara'nın tehlikesini artıran bir deprem olarak adlandırılamaz. Bir enerji boşalımı sağlayan bir deprem değil . Marmara'yı iyice yükledi denilemez. Tetikleme ise şöyle: Bu birikim artan bir birikim. Bizim ortadaki birikim yüklenmiş olarak diye söyleyebiliyorsunuz.İzmit kadar büyük bir deprem değil bu. Çok tetikleyici bir deprem değil. Ama bu depremler bu yörenin ne kadar aktif olduğunu kanıtladı.

Reklam
Reklam

PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL: KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN

En batıda ve doğuda ufak depremler olabilir. Ama konuşmak için çok erken.

Anahtar Kelimeler: