Depremzedeler hayat mücadelesi veriyor

İSLAMABAD (İHA) - Pakistan'da 73 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinin ardından dağlık bölgelerdeki depremzedeler kış şartlarında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Yardım faaliyetlerinin yetersiz olması sebebiyle el yapımı çadırlarda yaşayan köylüler, felaketin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala kendi imkanlarıyla geçinmeye çalışıyor.

Özellikle Pakistan'ın kontrolünde olan karla kaplı Keşmir bölgesindeki depremzedeler ısınma ihtiyaçlarını, civar bölgelerdeki ağaçları keserek karşılamaya çabalıyor.
Depremden hemen sonra gerçekleştirilen yardımların durması üzerine ikinci bir ölüm dalgasını önlemeye çalışan sivil toplum kuruluşları ise halkın büyük bir risk altında olduğunu ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Yetkililer, 3 milyon kişinin evsiz olduğunu belirterek, yeniden inşaa faaliyetlerinin aylarca süreceği uyarısında bulunuyor.
Dağlık bölgelerdeki yolların tahrip olması ve sürülerini terk etmek istememeleri nedeniyle köylülerin merkezi bölgelere hareket etmediğini ve bu yüzden soğuk kış şartlarıyla mücadele etmek zorunda olduğunu belirten yetkililer, bu bölgelere yardım ulaştırılamadığını bildiriyor.

BM insani yardım koordinatörü Jan Vandemoortele dün yaptığı açıklamada, ancak 350 ila 400 bin arasındaki depremzedeye helikopterlerle ulaşılabildiğini söyledi. Vandermoortele, evsiz yüz binlerce kişiye daha yardımları ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yetkililer, yapılan nakdi yardımların da istenilen miktarda olmadığını ifade ederek, özellikle havadan yardımlar için kullanılan helikopterlere ve bunların maliyetlerinin karşılanması için ilave fonlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.