Depresyon geni bulundu

Nice (AA)- Doktorlar, farelerde depresyon genini buldu ve bu geni ortadan kaldırarak kemirgenleri depresyona dirençli hale getirdi.

Fransa'daki Nice üniversitesi moleküler farmakoloji enstitüsünden araştırma ekibinin, depresyonu yok etmek için genini yok ettiği farelerin, normal şekilde beslenip normal şekilde üredikleri kaydedildi. Ekip başkanı Michel Lazdunski, "Yaptığımız deneyler, farelerin değişik türdeki depresyonlara dirençli hale geldiğini, depresyon ilacı verilmiş gibi davrandıklarını gösterdi" dedi.

Reklam
Reklam

Farelerden alınan TREK-1 adlı gen, beynin depresyondaki bütün bölgelerinde "iyonik kanalı" etkiliyor. Doktor Lazdunski, "iyonik kanalı" sinir hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan elektrik sinyallerini üreten minik jeneratöre benzeterek, şu ifadeyi kullandı:

"Hücrede binlerce iyonik kanal bulunur. Bunlar, bizim şahsi bilgisayarlarımızın temelini oluşturur."

Depresyon mekanizmasındaki TREK-1 geninin keşfi, depresyonun tedavisine yönelik araştırmalarda uzmanlara yeni bir kapı açabilecek. Bugün kullanılan depresyon ilaçlarının, hastaların ancak üçte ikisinde işe yaradığını belirten Lazdunski, genin keşfedilmesi sayesinde geliştirilecek yeni ilacın, "iyonik kanalı" etkileyerek, bütün hastaları daha kısa sürede ve daha etkin şekilde rahatlatabileceğini vurguladı.