Tüm hayatı olumsuz şekilde etkileyen depresyon, kişinin hayatını, vücudunu, duygu durumunu ve düşüncelerini günden güne etkileyen bir sorundur.
Depresyon; genel bir umutsuzluk, üzüntü ve mutsuzluk hali olmakla birlikte, ağlama nöbetleri, eskiden keyif alınan aktivitelerin artık keyif vermemesi, uyku problemlerinin yaşanması ve iştahın değişmesi şeklinde kendini göstermektedir.
Bazı kişilerde iştahsızlığa neden olan depresyon, bazı kişilerde de tam tersi etki yaparak, iştah artmasına neden olabilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen depresyon, kalıtımsal yatkınlık, biyolojik ve çevresel unsurlara göre oluşabilmektedir. Herhangi bir hastalık, sevilen birinin ya da işin kaybedilmesi gibi durumlar depresyona neden olabilirken, bazı ilaçlar, alkol, madde bağımlılığı, diyet veya yeni bebek sahibi olma gibi hormonal dalgalanmalar da depresyona neden olabilmektedir.
Vücuttaki bazı vitamin ve mineral miktarlarının azalması sonucu da depresyonun gelişebileceği düşünülmektedir. Depresyonun biyokimyasal nedeni hakkında henüz çok fazla bilgi bulunmamasına rağmen, depresyonun beyindeki kimyasal haberleşmeyi sağlayan nörotransmitterlerin bozulmasına bağlı olarak gelişebileceği düşünülmektedir.
Menopoza bağlı hormonal değişimler, tiroid problemleri ya da depresyonu tetikleyen tıbbı durumlar depresyona neden olabilmektedir. Düşük-orta şiddetli depresyon, beslenme ve yaşam şeklinin değiştirilmesi ve terapiyle tedavi edilebilirken, çok şiddetli depresyon tedavisinde, terapiye ek olarak ilaç kullanılması gerekebilmektedir.
Mutluluğunuzu İkiye Katlayacak En Leziz Tarif:
İçerdikleri vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri nedeni ile, depresyona iyi gelen ve tedavisine yardımcı olabilen bazı yiyecekler şu şekildedir;
1. Balık ve Balık Yağı
Balık yağı DHA ve EPA gibi omega-3 yağ asitleri içermektedir. DHA, beynin uygun şekilde fonksiyonlarını yapabilmesi açısından son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, her gün 1 gram balık yağı tüketen kişilerde depresyonla ilişkili endişe, uyku problemleri ve açıklanamayan üzüntü hissi yaşanması gibi semptomlar % 50 oranında azalıyor.
Beyin için hayati öneme sahip olan DHA ve EPA yağ asitleri depresyon etkisinin azaltılması ile ilişkilidir. Ton balığı ve somon balığı ise omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balığın yanı sıra, ceviz ve keten tohumu da omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yapılan son araştırmalara göre ise kadınlarda düzenli balık tüketimi, depresyon gelişmesi riskini düşürmektedir.
2. Yeşil Çay
3. Kakule
Genellikle bitkisel baharat şeklinde kullanılan kakule, çayların içerisine tat vermesi amacı ile de kullanılmaktadır. Kakule aroması ise, depresyonun tedavi edilmesinde doğal bir ilaç gibi görev yapmaktadır. Çünkü kakule, beyin hücrelerinin aktivitesini desteklemekte ve tazeleme hissi vermektedir.
4. Kaju
Kaju fıstığı, hem depresyona hem de sinirsel zayıflığa iyi gelmektedir. İçerdiği B vitamini özellikle de riboflavin (B-2 vitamini) sayesinde kaju, beynin neşeli, aktif ve enerjik olmasını sağlamaktadır.
5. Lahana
İçeriğinde bulunan folik asit (B-9 vitamini) ve C vitamini sayesinde lahana, stres, kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde mide ve bağırsak sağlığını da koruyan lahana, stresin azaltılmasına yardımcı olarak, depresyona iyi gelmektedir.
6. Kuşkonmaz
Yeşil yapraklı bir sebze türü olan kuşkonmaz, pek lezzetli olmasa da besin değerleri bakımından oldukça sağlıklıdır. Zihinsel sorunlar için doğal ve bitkisel bir çare olan kuşkonmazın özellikle de kök kısımları, depresyon tedavisi için en faydalı yiyecektir. Beyin ve sinirlerin aktivitesini destekleyen kuşkonmaz, düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen bir sebzedir.
7. Triptofan
Vücutta triptofan eksikliği meydana geldiğinde depresyon semptomları ortaya çıkmaktadır. Triptofan, önemli bir nörotransmiter olan serotonin üretilmesi açısından son derece önemlidir.
Bundan dolayı da triptofan, depresyon hissinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Kümes hayvanları, balık, soya fasulyesi, fındık, fıstık ezmesi, yer fıstığı, susam ve kabak çekirdeği gibi besinler ise triptofan bakımından zengin yiyeceklerdir.
8. B Vitamini ve Folat
B vitamini bakımından zengin gıdaların tüketilmesi ile, hüzün ve bunalım ile mücadele edilebilmektedir. B-6 vitamini, serotonin içindeki triptofan metabolizması için gereklidir. Ayrıca, folat (B-9 vitamini) ve B-12 vitamini seviyesi düşük olan insanların daha depresif oldukları belirlenmiştir.
Depresyondan muzdarip kişiler için ise, B vitamini ve folat bakımından zengin beslenmek faydalıdır. Fasulye, baklagiller, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, tam tahıllar ve turunçgiller ise B vitamini bakımından zengin yiyeceklerdir.
9. D vitamini ve Mineraller
D vitamini ile kalsiyum, demir ve çinko gibi gerekli mineraller, depresyon semptomlarının iyileştirilmesinde son derece önemlidir. Kümes hayvanları, yeşil yapraklı sebzeler, balık, badem, et ürünleri ve güçlendirilmiş tahıllar D vitamini ve mineraller bakımından zengin olan bazı yiyeceklerdir.
10. E Vitamini
Yağda çözülen bir antioksidan türü vitamin olan E vitamini, üzerine yapılan araştırmalara göre, eksikliğinde depresyon hastalarında görülen ortak bir sorun ortaya çıkıyor. Bundan dolayı da E vitamininin depresyona iyi geldiği düşünülmekte.
Tahıl ve ürünleri, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, ay çekirdeği, toz acı biber, badem, çam fıstığı, yer fıstığı, kurutulmuş fesleğen ve kayısı, yeşil zeytin, mısır yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, aspir yağı, buğday tohumu yağı, ıspanak, brokoli, domates, fındık, fıstık ve keten tohumu yağı gibi besinler ise, E vitamini bakımından zengin olan yiyeceklerden bazılarıdır.
11. Hint Ginsengi
Birçok hastalığın tedavisinde etkili olan Hint ginsengi, yapılan son araştırmalara göre, anti-depresan özellikler göstermektedir. Hint ginsengi, depresyon tedavisinde kullanılan standart ilaçlar ile tutarlı etkiler göstermektedir. Bundan dolayı da Hint ginsengi, depresyona iyi gelen yiyeceklerden biridir.